Dan slobode medija
0

BH novinari pozivaju medije da se suprotstave pritiscima

FENA
Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Udruženje BH novinari pozvalo je novinare i uposlenike u bh. medijima da se suprotstave svim pritiscima na medije i ugrožavanje medijskih sloboda, kao i prava novinara na slobodan i dostojanstven rad. Novinarska zajednica u BiH se, između prošlogodišnjeg i ovog 3. maja, suočila sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora te različitim oblicima nasilja nad medijima i novinarima.

U tom periodu, kako se ističe u saopćenju Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja, registrirala je 43 slučaja ugrožavanja novinarskih prava i medijskih sloboda.

Novinari su tražli zaštitu i javnu podršku u slučajevima fizičkih napada, verbalnih prijetnji i prijetnji smrću, političkih pritisaka i uplitanja u uredničku politiku, nezakonitog otpuštanja s posla, mobinga, zabrane sindikalnog organiziranja i djelovanja, oduzimanje TV opreme, uskraćivanja informacija, bojkota medija od nositelja najviših javnih funkcija….

"Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da su u proteklom periodu sedam puta novinari dobili otvorene prijetnje smrću, da je premijer Republike Srpske tražio bojkot Federalne RTV i “neposlušnih medija” u Republici Srpskoj, te da su se sa najvišeg zakonodavnog mjesta, parlamenata na različiitm nivoima vlasti, mogle čuti prijeteće poruke novinarima ili zahtjevi za direktnim uplitanjem u rad medija. Svi ovi slučajevi upozoravaju na drastično pogoršanje medijskih sloboda u BiH i zahtijevaju hitnu i solidarnu akciju medijske zajednice, novinarskih asocijacija i ostalih medijskih institucija", kaže se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Slobodan rad medija, otvorenost javnih institucija, nemiješanje političkih i drugih lobija u uređivačku politiku javnih, ali i privatnih medija, bitni su preduvjeti za ocjenjivanje spremnosti Bosne i Hercegovine, kao države, za ulazak u Evropsku uniju, saopćilo je Udruženje BH novinari.