Zbog napada na novinare
0

"BH novinari" pisali ambasadoru Robbinsu

FENA
Garry D. Robbins
Garry D. Robbins
Zbog učestalih napada na novinare i medije, diskriminacije pojedinih medija u pogledu pristupa informacijama, te nedopustivog miješanja političkih i vjerskih lidera u rad medija i medijskim organizacija danas je Udruženje "BH novinari" uputilo pismo ambasadoru Garyju D. Robbinsu, šefu Misije OSCE u BiH.

Kao posljednji primjer nedemokratskog odnosa prema novinarima i medijma Udruženje navodio incident koji se desio u četvrtak u Banjoj Luci, nakon okončanja zvaničnog razgovora između premijera RS-a Milorada Dodika i ambasadora Robbinsa.

"Koji minut nakon što se, pred predstavnicima Misije OSCE i Vama lično, pohvalio svojom otvorenošći prema medijima i potvrdio to prisustvom Miše Vidovića, novinara FTV na pres-konferenciji, premijer Republike Srpske je tog istog novinara i njegov medij izvrijeđao na neprimjeren način".

U pismu se ističe da je u prva tri mjeseca 2010. godine, Linija za pomoć novinarima registrirala 16 slučajeva napada na novinare, kršenja prava novinara i ugrožavanja slobode izražavanja.

«Svi ovi primjeri svjedoče o porastu političkog miješanja u rad novinara i medija političkih lidera i nositelja važnih javnih funkcija, protiv čega se teško boriti bez adekvatne podrške nadležnih dražvnih institucija, pravnih mehanizama i profesionalnih organizacija.

Na brojna upozorenja o kršenjima medijskih sloboda i prava novinara, koja su dolazila iz Linije za pomoć novinarima, ni jedna državna institucija nije adekvatno reagirala», kaže se u pismu 'BH novinara', uz podsjećanje da 'ni nedavni zvanični izvještaj OSCE u BiH o medijskim slobodama nije naišao na adekvatne reakcije u nadležnim bh. institucijama i organizacijama'.

U zaključku pisma Udruženja "BH novinari" zatraženo je od ambasadora Robbinsa, da snažnije koristi mehanizme koje ima na raspolaganju kao šef Misije OSCE u BiH, te da, uz pomoć ostalih međunarodnih institucija u BiH sa OHR-om na čelu, predloži sankcije za sve javne dužnosnike koji napadaju novinare ili krše slobodu medija.