BiH
1

BH novinari: Napad na Šteficu Galić je sprečavanje slobode govora

FENA
Štefica Galić
Štefica Galić
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog brutalnog fizičkog napada na Šteficu Galić, odgovornu urednicu portala Tačno.net, saopćeno je iz ove novinarske asocijacije.

Štefica Galić je napadnuta na povratku kući, 18.jula u kasnim večernjim satima u Ljubuškom i nanesene su joj lakše tjelesne povrede.

Porazna je činjenica da se napad na urednicu Šteficu Galić desio zbog javno iznesenog mišljenja u vezi s ratnim događajima iz 1993. godine na području Ljubuškog, a u povodu prikazivanja dokumentarnog filma o njenom suprugu Nedeljku Galiću, nagrađenom za ljudsku hrabrost i pomaganje Bošnjacima tokom ratnih godina u tom dijelu Hercegovine.

Dodatnu težinu cijelom ovom događaju daje i činjenica da je napadnuta odgovorna urednica online medija, što može imati veoma negativne posljedice na njen budući novinarski angažman.

"Zaprepašteni smo činjenicom da se sloboda govora, zalaganje za demokratske vrijednosti i ljudskost u ophođenju sa susjedima sankcioniraju brutalnim fizičkim nasiljem, prijetnjama i proganjanjem osobe koja zastupa i javno promovira takve stavove. Još više zabrinjava činjenica da sprječavanje slobode govora, što nedvojbeno jeste fizički napad na Šteficu Galić, policijski zvaničnici Zapadnohercegovačkog kantona pokušavaju predstaviti kao 'lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji napuhali'. Takvim ponašanjem policija pokušava minimizirati brutalno gušenje slobode govora, a fizički napad na Šteficu Galić svesti na obični lični izgred i medijske spekulacije" navodi se u saopćenju udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

Od policije Zapadnohercegovačkog kantona se očekuje da hitno poduzme sve mjere zaštite odgovorne urednice portala Tačno.net, te pokrene zakonske procedure sankcioniranja osobe ili osoba koje su izvršile napad na Šteficu Galić ili stoje iza ovog čina.