BH Airlines uspostavio liniju
0

FOTO / Bh. novinari na promotivnom letu iz Sarajeva u Beograd

Sarajevo-x.com
Boriša Arnaut (Foto: Sarajevo-x.com)
BH Airlines uspostavio je direktnu avioliniju Sarajevo - Beograd, a jučer je organiziran i promotivni let za predstavnike medija i poslovnih partnera. Uspostava leta za Beograd, šest puta sedmično, samo je nastavak dobrosusjedskih odnosa, naglasio je Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji.

Jučer je u Beogradu, na aerodromu Nikola Tesla, upriličena press konferencija za medije povodom uspostavljanja linije Sarajevo - Beograd.

"Uspostavom ove linije dolazi do brže privredne saradnje između BiH i Srbije, a već naredni mjesec u Sarajevu i Beogradu bit će održan niz iznimno važnih sastanaka privrednika", naglasio je Arnaut.

Uspješnu saradnju sa BH Airlinesom pohvalio je i Velimir Radosavljević, generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu dodajući kako će zahvaljujući uspostavljenoj avioliniji Beograd i Sarajevo biti još više povezani. Također, naglasio je kako je napravljen i presedan time što će BH Airlinesu nedjeljom biti dopušteno da avion ostaje duže na parkingu, a sve u cilju pružanja što bolje usluge putnicima.

Predsjednik kompanije Oki Air International, Orhan Hodžić, istakao je kako će avioni na liniji Sarajevo - Beograd saobraćati svakim danom izuzev subote.

Uspostavom podnevnog leta za Beograd BH Airlines i JAT Airways dobijaju dodatnu frekvenciju koja mnogo znači u putovanjima, kako za poslovne klijente, tako i za ostale putnike s obzirom da se smanjuje vrijeme čekanja na nastavak putovanja. Red letenja je napravljen u dogovoru sa JAT Airwaysom tako da putnici imaju dobre daljnje veze iz Beograda prema sjeveroistočnom i istočnom dijelu Evrope.

Cijene avionske karte su promotive. Povratna karta je 29 eura i u to nije uračunata aerodromska taksa. ( S taksom blizu 90 eura.)

Inače, BH Airlines koji pod tim imenom putuje od 2005. godine ima preko 180 polijetanja mjesečno sa sarajevskog aerodroma. Trenutna lepeza destinacija je proširena na devet redovnih linija i to za Frankfurt, Cirih, Kopenhagen, Geteborg, Stockholm, Beč, Istanbul, Beograd i Zagreb.

Kako najavljuju iz bh. aviokompanije tokom 2010. godine planirana je saradnja i uvezivanje i sa drugim evropskim gradovima.

Kompanija BH Airlines posjeduje dva ATR-72-212 aviona, zatim avion B737-400, a ulaskom Airbusa 319 u junu ove godine i saradnjom sa Turkish Airlinesom kompanija nudi raznovrstan i privlačan program letova i prema Aziji i Africi.

Inače, nakon dokapitalizacije u 2008. godini u kompaniji BH Airlines Federacija BiH učestvuje sa 50,93 posto, Turkish Airlines INC Istanbul sa 49 posto i Energoinvest sa 0,07 posto vlasništva. Posjeta Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu

Jučer je BH Airlines organizirao promotivni let za Beograd za predstavnike medija i poslovnih partnera, ali i posjetu Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Muzej je smješten u blizini aerodroma Nikola Tesla, a osnovan je 1957. godine. U zbirkama muzeja ima preko 200 letjelica, a nekoliko desetina njih je smješteno i oko zgrade muzeja.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma muzeju vazduhoplovstva poklonjene su vojne letjelice koje se nalaze ispred zgade, dok su u zgradi smještene brojne originalne letjelice, aviomotori, makete, te brojni eksponati.

Na samom ulazu u glavnu izložbenu etažu posjetioci nailaze na avion arhaičnog izgleda koji je krajem 1909. godine konstruisao Subotičanin Ivan Sarić.

Posjetioci muzeja mogu vidjeti raznovrsne tipove aviona i helikoptera proizvedenih pedesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka, a izloženi su i dijelovi "nevidljivog" američkog bombardera F-117 i lovca F-16. Značajno mjesto zauzima i lovac italijanske proizvodnje FIAT G-50, G-2 Galeb, ali i brojni avioni iz Drugog svjetskog rata. U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu dostupni su i dokumenti o vazduhoplovnim jedinicama i ustanovama.

Spomenimo i to da BH Airlines u četvrtak, 20. maja za poslovne partnere i predstavnike medija organizuje promotivni let u glavni grad susjedne Hrvatske.