BiH
0

Bh. novinari brinu zbog uznemiravanja osoblja RTV doma

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su danas zabrinutost povodom uznemiravanja uposlenika RTV Federacije BiH i BHRT lažnom dojavom o podmenutoj bombi u RTV domu, kao i izazivanjem opće nesigurnosti među novinarima ovih medijskih kuća.

Iako je specijalna jedinica MUP-a Kantona Sarajevo brzo i efikasno reagirala u ovom slučaju i otklonila svaku sumnju o postojanju eksplozivne naprave u RTV domu, ostaje i dalje nerazjašnjeno pitanje osoba koje stoje iza lažne dojave i zbog čega je upravo javna RTV bila na meti potencijalnih napadača.

  • Ovo je druga lažna dojava o podmetnutoj bombi u medijskim prostorima u posljednjih sedam dana i 54. slučaj nasilja nad medijma i novinarima u Bosni i Hercegovini tokom 2008. U poređenju s 2007. bilježimo 93 posto više slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda i prava novinara na slobodan rad, kaže se u saopćenju.

Ovi podaci na alarmantan način upozoravaju svakog građanina BiH, a posebno nadležne vlasti, da moraju poduzeti posebne mjere zaštite novinarske profesije te konačno prihvatiti slobodu izražavanja kao civilizacijsku tekovinu, ali i jednu od obaveza BiH u procesu pridruživanja EU.

Od policije se još jednom zahtijevaju dodatne akcije da bi se razjasnile sve okolnosti u vezi s lažnom dojavom o podmetnutoj bombi u RTV Domu.

Upoznavanje javnosti o detaljima istrage i adekvatne represivne mjere prema osobama koje stoje iza ovog i drugih kriminalnih djela usmjerenih protiv medija, jedini su način zaustavljanja nasilja i stvaranja sigurnog okruženja za rad medija i novinara.