BiH
0

Bh. mirovnjak: Pripadnici OS BiH pomažu civilnom stanovništvu u Kongu

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pripadnici Oružanih snaga BiH, koji se nalaze u misiji MONUSKO u Demokratskoj Republici Kongo, izuzetni su profesionalci i ostvaruju dobre rezultate u pomoći civilnom stanovništvu, naglašava vojni posmatrač, pripadnik Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH major Aleksandar Milisavić.

On je već tri mjeseca stacioniran u zapadnom dijelu Konga na granici sa Centralnoafričkom republikom u gradu Gbadolite, zajedno sa još pet posmatrača iz Bangladeša, Paragvaja, Benina, Gane i Nigerije. Ostala četvorica pripadnika OS BiH smještena su na istoku zemlje, a trajanje misije je godinu dana.

"Pripadnici OS BiH dobro su pripremljeni i dobro se snalaze u misiji. Kontakti sa lokalnim stanovništvom su na visokom nivou s obzirom na to da je osnovni cilj misije u ovoj zemlji zaštita civila“, ističe Milisavić za Srnu.

Prema njegovim riječima, sukobi u Demokratskoj Republici Kongo sada su lokalizovani na manjem dijelu zemlje, ali se povremeno javljaju konflikti sa pobunjeničkim grupama, uglavnom na istoku, za šta se uzroci mogu naći u sukobima sa susjednim zemljama, kao što je Ruanda.

"Kada govorimo o pripadnicima misije iz drugih zemalja, najprisutniji su iz Indije, Pakistana, Bangladeša, a dosta ih je i iz zemalja Južne Amerike, od kojih su mnogi u kontingentima, odnosno jedinicama ranga čete ili bataljona.

UN trenutno, prvi put, u Kongu ima interventnu brigadu, koja je naoružana i djelovat će protiv pobunjeničkih snaga ukoliko bude potrebno“, kaže Milisavić.

On ističe da je prisustvo te jedinice i dalje neophodno i da lokalno stanovništvo u istočnom dijelu Konga podržava UN, jer, kako kaže, vide da pokušava da im pomogne i svojom naoružanom formacijom, što je nespecifično za UN.

Milisavić kao glavne probleme lokalnog stanovništva navodi siromaštvo i mnoge bolesti.

"Industrija je nerazvijena, a u seoskim područjima veoma je teško obrađivati zemlju. Postoje i područja gdje stanovništvo ima samo jedan obrok dnevno. Mnoge bolesti, među kojima su malarija, dijareja i tifus, nastaju zbog velikog broja riječnih tokova i močvara, ali i vode koja nije zdrava za piće", navodi Milisavić.

On podsjeća da pripreme za odlazak u misiju, koje traju i po šest mjeseci, podrazumijevaju psiho-fizičke testove i rad sa osobama koje su već bile u misiji, te ljekarske preglede i vakcinaciju, ali da se ova zemlja u velikoj mjeri razlikuje od svega u BiH.

"U mirovnoj misiji postoji takozvani 'Rainbow princip' ili 'princip duge', koji podrazumijeva različitost u rasama, jezicima i kulturama" objašnjava Milisavić.

S obzirom na to da su radni jezici engleski i francuski, potrebno je vrijeme da se navikne na engleski jezik koji dolazi iz Gane ili Nigerije. Lokalno stanovništvo u Kongu govori više od četiri stotine različitih jezika i narječja. U zoni odgovornosti majora Milisavića govori se lingela jezikom, a u okviru to jezika postoji desetak različitih varijanti.

Major posebno ističe neobičnu svakodnevnu rutinu, zbog opasnosti od lokalnih insekata i sitnih životinja. Izjutra je neophodno istresti obuću i odjeću zbog mogućih komaraca ili drugih opasnih insekata.

Komarci su veoma opsani u Kongu, jer izazivaju malariju, od koje godišnje umire hiljade ljudi.

On kao zanimljivost navodi činjenicu da je grad Gbadolite, u kojem je stacioniran, rodno mjesto Mobutu Sese Sekoa, bivšeg predsjednika Zaira, kako je glasio nekadašnji naziv DR Konga, zbog čega je jedan od svega nekoliko gradova sa asfaltom i elektrilnom energijom.

Posebno iznenađenje predstavlja otkriće da su branu na obližnjoj hidroelektrani gradila preduzeća iz bivše Jugoslavije.

Govoreći o saradnji sa ostalim pripadnicima Oružanih snaga BiH u misiji, koju čine još tri majora i kapetan, Milisavić kaže da sa njima ima kontakte svakih desetak dana o situaciji na terenu, na osnovu čega šalju izvještaje u BiH radi sagledavanja trenutnog stanja posmatrača i pripreme sljedećih generacija.