BiH
0

BH MAC: Izuzeta dokumentacija, direktor Gavran se vratio sa službenog puta

SRNA
Dušan Gavran
Dušan Gavran
Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) potvrdio je da su pripadnici Federalne uprave policije (FUP), po nalogu Tužilaštva BiH, izuzeli određenu dokumentaciju iz BHMAC-a koja je i ranije bila predmet istrage.

U saopštenju BHMAC-a navodi se da je direktor ovog centra Dušan Gavran još prije nekoliko mjeseci imao zakazan put u Zadar, gdje se održava Međunarodno savjetovanje zemalja koje imaju problem sa minama, te da zbog toga nije bio prisutan prilikom dolaska pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH u prostorije BHMAK-a.

Nakon obavještenja o dolasku pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH, Gavran se vratio u Sarajevo i stupio u kontakt sa Tužilaštvom BiH kako bi bio na raspolaganju za sva pitanja, ističe su saopštenju.

Iz BHMAC-a navode da, prema sugestijama Tužilaštva BiH, ne mogu saopštiti o kojoj je dokumentaciji riječ dok je istraga u toku.

Ocijenjeno je da bi bilo dobro da je do ovog procesa došlo i ranije zbog negativnih medijskih izvještavanja o ovom centru.

"Proces deminiranja u BiH je veliki humanitarni posao, jer zavisi od donatora i njihovih sredstava i zbog toga moramo biti potpuno transparentni prema javnosti. Nadamo se da će nakon ovoga završiti negativno medijsko izvještavanje o BHMAC-u da bi se proces humanitarnog deminiranja završio", navodi se u saopštenju.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Dušan Gavran u popodnevnim satima bit će doveden postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Gavran je pod istragom zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.

Tužilaštvo BiH provodi istragu o koruptivnim krivičnim djelima, a Gavran je pod istragom zbog aktivnosti vezanih za poslove deminiranja, te sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Po nalogu Tužilaštva BiH, policija je juče izvršila pretrese kuće i prostorija koje koristi osumnjičeni Gavran.