Zvaničnici EU
0

"Bh. lideri moraju prestati s odmjeravanjem snaga"

FENA
Bosanskohercegovački lideri moraju prestati s "odmjeravanjem snaga", što sprečava formiranje državnih vlasti i vlasti u Federaciji BiH, te usvojiti mnogo "zreliji i odlučniji" pristup kako bi Bosnu i Hercegovinu vratili na put ka integracijama u Evropu, rekli su visokopozicionirani zvaničnici EU danas u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, članica Parlamenta EU Doris Pack, zamjenik šefa Misije Mađarske Lajos Kohari, uime Predsjedništva EU, i Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU, pozvali su sve lidere stranaka da postupe konstruktivno kao odgovor na ruku pomoći koju je Evropska unija pružila Bosni i Hercegovini.

"Potpuni zastoj i nepopustljivost ozbiljno pogađaju zemlju još od početka izborne kampanje prošle godine", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Dodao je da se bh. političari moraju usredotočiti na formiranje vlasti bez ikakvog odgađanja.

Doris Pack je istakla da nikad nije postojala veća potreba za efikasnim vlastima u Bosni i Hercegovini.

"Ponovno pokretanje procesa integracije u EU neće samo učiniti izglednijim perspektive članstva već će i ostvariti ekonomske reforme koje su tako jako potrebne da bi bio poništen trend ekonomskog pada u zadnjih nekoliko godina", rekla je Pack.

Boris Iarochevitch je naglasio da Bosna i Hercegovina ne ostvaruje napredak koji je neophodan ako namjerava podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

"Bosna i Hercegovina može očekivati od EU da bude požrtvovan i pouzdan partner, ali bosanskohercegovački političari moraju odmah realizirati potrebne reforme kako bi vratili zemlju na put ka Evropi – želimo da vidimo da je evropski program srž svake koalicione vlasti i aktivnosti", kazao je.

Vijećnik Kohari je insistirao na tome da kao i sve druge zemlje Zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu u EU - ali se to neće ostvariti ukoliko politički lideri ne počnu preduzimati pozitivne korake, saopćeno je iz OHR-a.