BiH
0

Bh. kiparka Ana Kovač mora na ulicu

Piše: A. B.
Ana Kovač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ana Kovač (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka kiparka Ana Kovač odlukom Općinskog suda u Sarajevu dobila je rješenje kojim joj se nalaže deložacija iz porodičnog stana u ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 27.

Ova umjetnica kaže da u odluci ne stoji nikakvo obrazloženje, te da je ona na ovoj adresi već 60 godina. Zbog starosti i nemogućnosti samostalne borbe, kiparka je uz pomoć umjetnice Mirsade Baljić svoju priču odlučila iznijeti u javnost.

Ana je prije stanovanja na adresi Mula Mustafe Bašeskije, iz kojeg mora iseliti za tri dana, živjela u stanu u Ferhadiji, gdje je i rođena. Ističe da sudski spor vodi s vlasnikom stana, odnosno njegovom rodicom, koja im upravo odlukom Suda prijeti deložacijom.

"Cijeli svoj život sam provela u Sarajevu, ovdje sam rođena, odrasla i stvarala sam svoju umjetničku karijeru. Sramotno je da me danas žele ostaviti na ulici, bez ikakvog konkretnog rješenja. Moja mama je nedavno umrla, a ja za toliko godina zbog neispunjenih uslova nisam uspjela otkupiti ovaj stan", kaže Ana.

Bivša umjetnica je angažirala jednog advokata, čijim pravnim postupkom je dobila odluku Suda o iseljenju. Njena prijateljica Mirsada, inače likovna umjetnica, odlučila joj je pomoći u ovoj pravnoj bici i angažirale su novog advokata, za kojeg Ana kaže da je bolji. Međutim, ni on joj nije mogao pomoći i konačna odluka Suda je deložacija.

"Stigla je nova odluka Općinskog suda u Sarajevu prije osam dana i na nju nemam pravo žalbe. Za tri dana moram iseliti odavde, a ne znam gdje. Ne moram ja ostati u ovom stanu, samo neka mi moj grad ili ko već može pomogne da nađem adekvatan smještaj", ističe Ana.

Njena prijateljica mišljenja je da je sramotno da su umjetnici ovoga grada, koji su stvarali i borili se za njega, danas primorani na ulicu.

"Ana je cijeli život provela ovdje, kada su mnogi Sarajevo napuštali zbog ratnih dešavanja, ona nije odustajala, sve vrijeme je bila tu. Ovim putem želimo pozvati sve organe vlasti da nam pomognu, da našoj umjetnici nađemo smještaj", kaže Mirsada Baljić.

Bh. kiparka živi u nadi da će njen advokatski tim ipak iznaći rješenje, te da će se njena deložacija prolongirati.