BiH
35

Bh. intelektualci u SAD-u traže hitno otkrivanje napadača na Slavu Kukića

Klix.ba
Bosansko-hercegovačka i američka akademija za nauku i umjetnost (BHAAAS), koja okuplja vodeće intelektualce iz BiH koji žive i rade u Americi, najoštrije je osudila napad na doktora socioloških nauka na Sveučilištu u Mostaru, prof. Slavu Kukića.

Podsjećajući kako prve vijesti upućuju na politički motiv napada, iz BHAAAS izražavaju očekivanja da će policija brzo i uspješno razotkriti identitet napadača i sprovesti adekvatnu pravosudnu mjeru.

"BHAAAS izražava zabrinutost za ovaj i sve slične napade na akademske i kulturno-umjetničke radnike motivisane političkim nesuglasicama. Akademska zajednica mora biti i ostati uporište otvorenog, naučno-informisanog, analitičkog i kritičnog diskursa zasnovanog na slobodi izražavanja. Ona ne smije biti u službi ideologije i politike. Da bi akademski radnici mogli izučavati svoju tematiku, podučavati studente, objavljivati svoje stavove, oni ne smiju biti podređeni prijetnjama, fizičkim napadima, ucjenama ili bilo kakvim izrazima nasilja", saopćeno je iz Upravnog odbor BHAAAS-a

Demantovanje se, kako navode, može podržati jedino na temeljima savjesne intelektualne debate i poštovanju neprikosnovenosti kritičke misli.

"Mi, članovi BHAAAS i istovremeno članovi visokih akademskih institucija širom USA, Kanade, i drugih zemalja, apelujemo na sve kolege i sugrađane u BiH da jednoglasno osude ovaj čin i urgiraju da se počinioci pronađu i adekvatno kazne, te da se nepoštovanje slobode akademskog izražavanja pravovremeno osudi i što prije iskorijeni", saopćeno je iz BHAAAS.

Kukić je rekao da je napad najvjerovatnije uslijedio zbog njegovih izjava u vezi sa ratnim zločincem Dariom Kordićem koje je dao za bh. medije, te sumnja da je napad izveo plaćenik. Kordića su proteklog vikenda u Busovači dočekali najviši dužnosnici HDZ-a BiH i hrvatskog naroda.