Osuđuju sporazum sa SNSD-om
605

Bh. intelektualci u SAD-u traže ostavku Zlatka Lagumdžije

Anadolija
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Grupa intelektualaca Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS) uputila je otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i čelniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji u kojem ga pozivaju da podnese ostavku zbog spornog sporazuma sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Bh. intelektualci u Americi najoštrije osuđuju navedeni sporazum SNSD-SDP. Pismo su potpisali ugledni intelektualci i univerzitetski profesori koji s porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Među njima su književnik Aleksandar Hemon, te Esad Boškailo, Mirsad Hadžikadić, Kenan Arnautović, Rešad Pašić, Amila Buturović, Đenita Muzurović-Pašić, Emir Festić, Almer Imamović, Migdat Hodžić, Emir Hodžić i Azra Terzić.

"Obraćamo vam se u svojstvu građana bosansko-hercegovačkog porijekla nastanjenih u SAD i Kanadi koji već dvije godine nakon općih izbora sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo zbivanja u našoj Bosni i Hercegovini. Vi ste u ovom periodu svojim odlukama o nelegitimnom formiranju, a nakon toga i rasformiranju Vlade Federacije BiH, Vijeća ministara BiH i vlada pojedinih kantona doveli našu zemlju na rub političkog i ekonomskog ambisa. S nevjericom, zaprepaštenjem i dubokim razočaranjem smo pročitali tekst Vašeg sporazuma sa strankom SNSD Milorada Dodika o daljnjoj političkoj i ekonomskoj saradnji SNSD i SDP", navodi se u pismu.

Ugledni intelektualci su, nadalje, ukazali na štetnosti ovog sporazuma. "Ovim pismom najoštrije osuđujemo Vašu namjeru da u sklopu ovoga sporazuma putem procedura u Parlamentu BiH, između ostalog, urušite nadležnosti Visokog sudskog i tuzilačkog vijeća (VSTV) BiH, smanjite nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, unazadite demokratski izborni proces u BiH uvođenjem 'zatvorenih lista', te omogućite raspodjelu dobiti državnog Elektroprijenosa BiH entitetskim budžetima. Jednom riječju, otvarate proces urušavanja naše države BiH i njenog ustavnog i pravnog sistema. Ni Vi, niti bilo ko drugi na to nema pravo", dodaje se u pismu.

Potpisnici upozoravaju Lagumdžiju da su SNSD i SDP izborni gubitnici proteklih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. "Vi ste izgubili mandat većine građana BiH u prethodnom dvogodišnjem periodu, a naročito mandat bošnjačkog i pro-bosanskog dijela. Niko nema ni političko, niti moralno pravo da bez takvog mandata mijenja ustavni i sudski poredak naše domovine protiv volje njenih građana. Umjesto da se kao izabrani predstavnik naroda bavite 'državom za čovjeka', to jeste ekonomijom, ulaskom BiH u NATO i EU i zaštitom najviših državnih interesa BiH, Vi ste odlučili da pretpostavite vlastite interese onim najsvetijim nacionalnim i državnim. Kako drugačije objasniti ovaj sramni sporazum sa gospodinom Dodikom, negatorom genocida i osvjedočenim rušiteljem države Bosne i Hercegovine", pitaju se bh. intelektualci.

U pismu još upozoravaju da je Lagumdžija svojim aktivnostima prešao "takozvanu crvenu liniju". "U historiji ove države Vaše ime bi moglo biti zapisano uz ime Fikreta Abdića. Stoga, u ime bolje budućnosti BiH koju ona neprikosnoveno zaslužuje, pozivamo Vas da odmah i neopozivo podnesete ostavku na sve političke funkcije u državi BiH. Pozivamo Vas da na ovaj način sačuvate ono što je preostalo od Vašeg digniteta i digniteta sadašnjeg rukovodstva Vaše stranke. To je minimum koji dugujete ovoj zemlji i njenom narodu", konstatira se u otvorenom pismu Lagumdžiji.

Iz Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti su pozvali sve pro-bosanske stranke da usvoje sljedeće tačke "kao minimum kriterija koji se moraju podržati i održati u svim pregovorima sa bilo kojim političkim snagama u zemlji i svijetu“.

To su, kako su, naveli, cjelovitost i nedjeljivost BiH; jačanje svih državnih institucija koje to osiguravaju; konstitutivnost i ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji BiH; prihvatanje principa državne imovine na cijeloj teritoriji BiH; neotuđivost BiH državljanstva bez obzira na mjesto prebivališta i druga državljanstva; sloboda vjere i neprikosnovenost svih vjerskih objekata na cijeloj teritoriji BiH; neposredan izbor svih predstavnika na svim nivoima vlasti na cijeloj teritoriji BiH i definiranje članstva u EU i NATO kao najvažnijeg prioriteta države.