Izložba "Arca 2011" u Zagrebu
0

Bh. inovatorima sedam priznanja za 12 inovacija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na 8. međunarodnoj izložbi inovacija "Arca 2011“, završenoj sinoć u Zagrebu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su sedam priznanja za 12 prikazanih inovacija.

Kako se navodi u saopćenju Asocijacije inovatora BiH, najviše razloga za zadovoljstvo imaju Josip Gujić iz Kaknja i Ajla Sadiković, gimnazijalka iz Ljubuškog.

Za cjevastu pritku za zalijevanje voćnih, vrtnih i stakleničkih biljki po sistemu "kap po kap" Gujić je dobio lijepo dizajniranu staklenu plaketu službenog žirija, na kojoj je upisano da je "srebrna", te pehar Ruske kuće za međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju.

Uz pouzdano zalijevanje, time i rast biljki, ovom inovacijom ostvaruju se i značajne uštede vode.

Ajlin kornet, za koji je zaslužila "bronzanu“ plaketu, ima kružni "balkon" na koji se okapa sladoled, a sa "balkona", kroz rupice na kornetu, silazi u kornet, tako da, naprimjer, ne pada na odjeću.

"Srebrne“ plakete dobili su i sarajevski ortoped Adnan Dizdar (za ortopedsku pločicu, čija je temeljna novina u tome što se pričvršćuje na slomljenu kost kroz rupice kroz koje prolaze po dva vijka, i to svaki na svoju stranu, u obliku slova "V“) i Ljubomir Samardžija iz Bihaća (za brod za uklanjanje i preradu plutajućeg otpada i nafte).

"Bronzane“ plakete dobili su još i Zdravko Bosnić iz Banje Luke, za elektroturbinu čiji je koeficijent iskorištenja 30-ak puta veći nego kod postojećih turbina, kao i Ejub Karadžić, iz Prijedora za prečistač zraka u zatvorenim prostorijama.