BiH
0

Bh. inovatori: Uspješno predstavljanje na svjetskoj izložbi inovacija u Varšavi

FENA
Na Svjetskoj izložbi inovacija u Varšavi bosanskohercegovački inovatori još jednom su potvrdili visoku reputaciju koju uživaju u međunarodnim razmjerama.

Autori iz BiH predstavili su inovacije po kojima se BiH prepoznaje u svijetu kao zemlja velikih stvaralačkih potencijala.

Među nagrađenim bh. inovatorima je Fikret Alić koji se predstavio inovacijom "automobil kao prečistač zraka".

U vrijeme u kojem sagorjeli plinovi iz motornih vozila spadaju među najveće zagađivače zraka ponuditi tehničko rješenje koje će ta ista vozila pretvoriti u prečistače zraka – to je inovacija koja je dobila dva velika priznanja.

Njenom autoru Fikretu Aliću, asistentu na Mašinskom fakultetu u Tuzli, Agencija za razvoj poduzetništva u Poljskoj dodijelila je diplomu i pehar, a domaćin izložbe Poljsko udruženje izumitelja i racionalizatora dodijelilo je zlatnu medalju.

Branko Milićević iz Posušja dobio je tri medalje za svoje tri inovacije, jednu zlatnu i dvije srebrene.

Zlatnom medaljom nagrađena su hidraulična kliješta-makaze, dok je srebra dobio za plastenik čija se visina povećava shodno rastu bilja i za amortizer za vuču vozila.

Zlato su još dobili Zoran Dujaković iz Banjaluke (autor građevinske skele za primjenu na svim visinama) i Bruno Marušić iz Širokog Brijega za automobilsku svjećicu koja je praktično nepotrošiva.

Dvije srebrene medalje dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, jednu za hidraulični brisač automobilskih stakala, drugu za poboljšanja na tetrapak ambalaži.

Sarajka Ata Stojić nagrađena je bronzanom medaljom za džepni pribor za lakiranje i čišćenje noktiju.

Ove medalje dobile su i Tamara Karić i Tatjana Šuščević (za dozator oralnih lijekova) iz Banje Luke, te Amila Rašidagić i Edin Dumanjić iz Sarajeva za držač školskih kreda i pastelnih bojica.

Svjetska izložba inovacija održana je u varšavskoj Palači nauke i kulture u kojoj je u isto vrijeme održana i izložba posvećena Albertu Ajnštajnu, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.