Za 10 inovacija
0

Bh. inovatori u Makedoniji osvojili četiri medalje

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Međunarodnoj izložbi inovacija MAKINOVA od 18. do 24. oktobra u Skoplju, za izloženih 10 inovacija bh. inovatori dobili su četiri medalje.

Kako se navodi u saopćenju iz Asocijacije inovatora BiH to je dobar rezultat za domaće inovatore, pogotovo, ako se uzme u obzir činjenica da nije nagrađena nijedna inovacija iz Rusije i Ukrajine ili kada se zna da su četiri medalje dobili i članovi Saveza inovatora RS-a, koji su imali svoj štand.

Zlatnu medalju dobio je Pavel Pavelka, iz Sarajeva, za "Antioksidans-detoksikant", ljekoviti praškasti dodatak prehrani, izrađen od vulkanskih minerala.

Srebro je dobio Enver Ibrović, iz Sarajeva, za "Kaskadnu visokonaponsku sondu", koja omogućava mjerenje napona do 10 kV, upotrebljavajući postojeće mjerne instrumente (koji inače mjere u rasponu do samo 1,5 kV).

Bronzane medalje su dobili Azra Hadžić, iz Sarajeva, za „Pazušni uložak za neutralizaciju znoja“ i učenici osnovne škole Milenko Savanović, Miloš Ubović i Nebojša Žutić, iz Vrbanje, kod Banje Luke za "Štap sa signalnim priborom".

Na ovoj izložbi uz Makedoniju, učestvovale su Rusija, Slovenija, Srbija, BiH (Savez inovatora Republike Srpske imao je svoj štand) i Ukrajina.