BiH
0

Bh. inovatori u Bordou osvojili velika priznanja

FENA
Pod okriljem Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA), članovi Udruženja inovatora BiH predstavili su prvi put svoje radove u francuskom gradu Bordou, saopćeno je u četvrtak iz ovoga udruženja. Najviše priznanje "Trofej ekselans" dobio je Bruno Marušić iz Širokog Brijega za automobilsku svjećicu s neograničenim vijekom trajanja.

Članovi stručnog žirija dodijelili su najviše priznanje, pehar nazvan "Trofej ekselans", Bruni Marušiću iz Širokog Brijega, za automobilsku svjećicu kojoj praktično nije ograničen vijek trajanja.

Ne samo da ona može biti u upotrebi tokom milionske kilometraže, dakle duže nego sami automobili, nego je i konstrukcijski jednostavnija od postojećih svjećica i sastoji se od samo četiri dijela, što je tri puta manje od današnjih svjećica.

Zlatnu medalju dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za isto tako jednostavno i zanimljivo rješenje otvaranja tetrapak ambalaže i plastičnih kesica za konditorske proizvode.

Srebrena medalja dodijeljena je Borki Babalju iz Trebinja i Huseinu Hujiću iz Sarajeva, autorima flaše koja se lako pretvara u čašu.

Marinko Lovrić iz Širokog Brijega je dobio bronzanu medalju za poslužavnik.

Takvu medalju dobio je i dr. Džemal Muftić iz Sarajeva za instrument koji zubaru olakšava rad, a pacijentu ublažava bol prilikom obrade zubne gleđi, saopćeno je iz Udruženja inovatora BiH.