BiH
5

Bh. građanima se savjetuje da napuste Ukrajinu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) poziva državljane Bosne i Hercegovine da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu zbog trenutnih nemira u toj zemlji.

"Takođe se savjetuje državljanima BiH koji se nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim steknu sigurne uslove za to", izjavio je za Fenu Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odgovarajući na pitanje Fene šta se savjetuje bh. građanima u kontekstu aktuelnih nemira u Ukrajini, Regoje kaže da je potrebno da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

"Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, na osnovu sporazuma koji BiH ima sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom o pružanju konzularne pomoći, pomoć mogu zatražiti u ambasadama tih zemalja, a imajući u vidu činjenicu da BiH u Ukrajini nema redovno diplomatsko-konzularno predstavništvo", rekao je Regoje.

Naglasio je da bh državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Budimpešti, koja nerezidentno predstavlja BiH u Ukrajini, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

"Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu vanjskih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189", rekao je Regoje.