BiH
594

Mailovi Vijeća ministara pretrpani, bh. građani zahtijevaju rješenje problema u vezi s JMB-om

Klix.ba
Vijest o tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević, kojoj je potrebno liječenje u inozemstvu, a ne može otići jer nema matični broj, uznemirila je, ali i ujedinila bh. građane.

Ispred zgrade Institucija BiH u toku su protesti, a oni građani koji nisu mogli doći pridružili su se akciji slanja mailova na adrese bh. institucija. Zeničanka Hana Kazazović pokrenula je jučer akciju slanja mailova Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, u kojima bh. građani zahtijevaju od ministara da usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Ova akcija naišla je na veliki odziv te su mnogi bh. građani poslali pismo istog sadržaja na adrese ovih dviju institucija.

"Mi smo ih birali. Neki izlaskom i zaokruživanjem, neki ostajanjem kod kuće. Ovi političari su naša krivica. Mala Belmina, skupa sa svom ostalom djecom koja nemaju JMB je naša odgovornost! Mene je stid zbog toga!", napisala je Kazazović u svom pozivu svim Bosancima i Hercegovcima.

Na Facebooku su aktivirane dvije grupe: Pravo na matični broj i JMB, putem kojih su građani također pozivani da pošalju mailove, ali i da potpišu online peticiju pod nazivom "Naša djeca žele život!".

Podsjetimo, mala Belmina leži na Pedijatrijskoj klinici Jezero i hitno mora u Njemačku kako bi joj bila presađena koštana srž i spašen život, jer joj je dijagnosticirano teško imunološko oboljenje. Belmina ne može izaći iz zemlje jer nema pasoš, koji ne može izvaditi jer Vijeće ministara BiH nije usvojilo zakon o jedinstvenom matičnom broju te sva djeca rođena nakon 12. februara 2013. godine nemaju JMB.

Vijeće ministara danas zasjeda, ali kako je ranije rekao ministar Sredoje Nović nema usaglašenih političkih stavova u vezi s rješenjem ovog problema.