BiH
223

Bh. građani u Emiratima prikupili pomoć za poplavama ugrožene porodice

FENA
Oko 100 građana Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u nedjelju su u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Abu Dhabiju dostavili humanitarnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva u BiH koji su nastradali tokom katastrofalnih poplava.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazala Lejla Borić, članica Udruženja Bosanaca u UAE, dostavljeno je više od 200 paketa s dječijom hranom, higijenskim sredstvima, konzerviranom hranom, odjećom, obućom, pumpama za ispumpavanje vode, alatom i lijekovima što je ukupno više od tri tone humanitarne pomoći.

Podvukla je da su prisutne u novim poslovnim prostorijama Ambasade primili ambasador BiH u Abu Dhabiju Aleksandar Dragičević, savjetnik Satko Bitanga i osoblje Ambasade.

Tada je upriličen i sastanak te su dogovoreni daljnji koraci u prikupljanju finansijske i druge pomoći BiH, a dogovoreno je da se građani u narednom periodu organiziraju kao udruženje koje će djelovati u saradnji s Ambasadom BiH u Abu Dhabiju, a u skladu s propisima zemlje domaćina.

"Vašom inicijativom vi ste uradili mnogo. Ova vijest će obići Emirate, BiH, Evropu i cijeli svijet, jer smo pokazali da nema nikakvih razlika, da možemo zajedno i da moramo zajedno. Hvala vam na ovoj pomoći koju ste donijeli. Ona će biti dragocjena i biti upućena na prave adrese", kazao je ambasador Aleksandar Dragičević.

Ambasada je u dogovoru s Etihadom i Crvenim polumjesecom i organizirat će humanitarni let za BiH kojim će sve biti dostavljeno najugroženijima.

Akcija prikupljanja pomoći organizirana je na inicijativu neformalne grupe građana Bosne i Hercegovine u UAE.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Abu Dhabiju je već kontaktirala sve zvaničnike u UAE, kao i mnoge druge humanitarne organizacije i biznismene u ovoj prijateljskoj zemlji, s molbom da pomognu žrtvama poplava.

U narednom periodu namjerava se organizirati i više donatorskih manifestacija u Abu Dabiju, Dubaiju i drugim gradovima radi prikupljanja finansijske i druge pomoći žrtvama ove velike prirodne katastrofe koja je pogodila BiH.