Uprkos najavama
0

Bh. građani bez novih pasoša do daljnjeg

SRNA
Izdavanje putnih isprava građanima naše zemlje po novom biometrijskom sistemu još nije počelo, iako je bilo planirano danas, potvrdila je portparol MUP-a RS Mirna Šoja.

Ona je istakla je da je u MUP-u bila namjera da isporuka građanima započne tokom današnjeg dana, ali da se zbog problema sa softverom to nije desilo, te da nijedan građanin BiH još nije dobio pasoš.

"Radnici u kancelarijama MUP-a pokušali su ući u sistem, ali nisu mogli zbog čega nismo mogli isporučivati gotove pasoše građanima. Zakonski rok od 30 dana će biti ispoštovan", rekla je Šoja za sutrašnje "Nezavisne novine".

Siniša Macan, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, tvrdi da do probijanja zakonskih rokova neće doći, jer se radi o nerazumijevanju novog sistema koje će ubrzo biti uklonjeno. 

Amila Opardija iz Službe za odnose s javnošću Agencije za identifikacione dokumente, potvrdila je da je u toku današnjeg dana bilo manjih problema sa softverom, koji su brzo otklonjeni.

"Do sada zaprimljeni zahtjevi kod kojih je izvršena provjera podataka u nadležnim opštinskim organima, nakon što je početkom ovog mjeseca pokrenut novi način unošenja podataka, već su obrađeni i distiribuišu se ka nadležnim MUP-ovima", rekla je Opardija.

U federalnom MUP-u rečeno je da je distribucija pasoša u nadležnosti kantona i da još nisu izdate nove putne isprave, jer je proces predavanja zahtjeva započeo nekoliko dana kasnije u odnosu na RS.
Opardija je navela da je moguće da pasoši u početku zbog provjera i novog sistema neće biti isporučivani u roku od sedam dana, kako je ranije bilo uobičajeno i da će taj period isporuke biti nešto duži.

"Ali vjerujemo da ove provjere neće značajno uticati na period koji je potreban od predaje zahtjeva do dobijanja pasoša", rekla je ona i dodala da zakonski rok od 30 dana za isporuku pasoša ni u kom slučaju neće biti prekoračen.