Odgovor peticiji
0

"Bh. geolozi nazivaju egipatske eksperte za piramide karavanom prevaranata"

FENA
Povodom peticije profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kojom se želi zabraniti javna prezentacija istraživanja Bosanske doline piramida oglasila se i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Vrlo je neuobičajeno u javnoj komunikaciji da nekoliko domaćih stručnjaka: pet geologa (Galiba Sijarić, Sejfudin Vrabac, Ramo Kurtanović, Nenad Tanović, Mensur Omerbašić) i jedan arheolog (Anthony Harding) nekulturno napada niz egipatskih stručnjaka za oblast piramida te prezentacije i istraživanja Fondacije nazivaju “putujućim karavanom prevaranata i profitera” tvrdeći da je “međunarodna zvanična arheologija već dala svoj jasan stav… o nevjerovatnosti postojanja graditeljske civilizacije piramida u to doba na tlu Evrope”, stoji u odgovoru Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na peticiju nekolicine profesora s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kojom se želi zabraniti javna prezentacija istraživanja Bosanske doline piramida.

Fondacija podsjeća da je tim od četiri vrhunska egipatska arheologa, egiptologa i geologa (dr. Nabil Swelim, dr. Mona Fouad Ali, dr. Aly Barakat, dr. Soliman Hamed) proučavao u augustu i septembru 2007. Bosansku dolinu piramida i svoje nedvosmislene zaključke o postojanju kamenih struktura piramidalnog oblika direktno prenio bh. medijima, na dva javna predavanja u Općini Novo Sarajevo i FPN Univerziteta u Sarajevu te na odvojenim sastancima predsjedniku Vlade Federacije BiH, premijerima Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, potpredsjedniku Federacije BiH, gradonačelnici Grada Sarajeva i kompletnom rukovodstvu Općine Visoko.

  • Godinu dana prije toga jasne ocjene o postojanju značajnog neistraženog piramidalnog nalazišta su izrekli egipatski stručnjaci dr. Muhamed Ibrahim Aly i mr. Lamia El Hadidi. Nazivati ovih šest uglednih svjetskih eksperata “putujućim karavanom” je neukusno, smatraju članovi Fondacije.

Dva vodeća geofizičara, članovi Schmidtovog instituta Ruske Akademije nauka, prof.dr. Oleg Khavroshkin i prof.dr. Vladislav Tsyplakov su u mjerenjima bosanskih piramida potvrdili istovjetnost rezultata ovih objekata s egipatskim piramidama o čemu će podnijeti naučni referat na Međunarodnoj geološkoj konferenciji u Oslu u augustu 2008. godine.

Tvrdnje da je riječ o „profiterima’ i ljudima željnih „brze zarade“ ciljajući na osnivača Fondacije Semira Osmanagića, dovoljno je suprostaviti samo jednu činjenicu: Semir Osmanagić je u protekle tri godine najveći donator ovih istraživanja.

Zahvaljujući njegovom novcu kupuje se građa za podgrađivanje prahistorijskog podzemnog tunelskog kompleksa koji povezuje sve piramide a koji predstavlja senzacionalno otkriće u svjetskim razmjerama. Njegovim novcem se plaća i kupovina alata, goriva, te isplaćuju plaće radnicima, navode iz Fondacije.

Fondacija poziva potpisnike ovog protestnog pisma koji nikad nisu bili na arheološkim lokacijama u Visokom da prisustvuju ovoj prezentaciji ili bilo kojoj drugoj, javnoj ili privatnoj i da zajedno posjete Bosansku dolinu piramida, saopćeno je iz pres-službe Fondacije.