BiH
0

BH Gas: Za sada uredno snabdijevanje prirodnim gasom

FENA
Iz kompanije BH Gas danas su za Agenciju FENA potvrdili da nisu obaviješteni ni od dobavljača Gazprom Exporta ni od kompanija koje transportuju gas kroz Srbiju i Mađarsku da će dotok gasa Bosni i Hercegovini biti obustavljen.

Navode da su trenutne isporuke prirodnog gasa redovne i da zadovoljavaju sve potrebe njihovih potrošača, a kako je na snazi ljetni režim, isporuka, kao i potrošnja gasa, manja je nego zimi.

Iz BH-Gasa ističu da imaju plan za krizne situacije, poput nagle obustave isporuke gasa, a za sada je to Okvirni sporazum s kompanijom EON Ruhrgas iz Njemačke, u skladu s kojim bi bili snabdijevani svi proritetni potrošači.

U tom slučaju plaćanje je avansno i sredstva za uredno snabdijevanje na duži period zavise u velikoj mjeri o isplaćenim dugovanjima od Sarajevogasa, koja su najavljena do srijede 18. juna.

Ukrajina je danas saopćila da je Rusija prekinula snabdijevanje Kijeva gasom, u velikoj eskalaciji sporenja između dviju zemalja.

Ruska državna kompanija Gazprom saopćila je da Ukrajina mora unaprijed platiti snabdijevanje gasom, nakon što Kijev nije platio svoj golemi dug, kao i da će nastaviti snabdijevati gasom Evropu.