BiH
0

BH-Gas demantira tvrdnje ministra Džombića

FENA
Kompanija BH-Gas demantirala je određene navode ministra finansija Republike Srpske Aleksandra Džombića koje je iznio na pres -konferenciji prošle sedmice kada je prezentirao stavove Vlade RS-a u vezi utrošenog gasa u periodu 1991-1995. godina.

U svom obraćanju ministar Džombić traži da se dug iz ratnog perioda od 82,1 miliona američkih dolara umanji za 17,76 miliona američkih dolara koje je NIS-Gas iz Novog Sada navodno priznao BH-Gas-u u potpisanom protokolu iz 2000. godine na ime neplaćenih penala iz ratnog perioda - navodi BH-Gas u saopćenju za javnost.

BH-Gas u potpunosti demantira tu tvrdnju obzirom da ovoj kompaniji ne može biti ništa priznato iz perioda rata kada nije ni egzistirala.

IZ BH-Gasa navode da im nije jasno kakvim i kojim podacima Džombić raspolaže i sa sigurnošću tvrde da "niti je šta BH-Gasu priznavano, niti je BH-Gas imao bilo kakve koristi po osnovu ratnog perioda", te stoga u potpunosti odbijaju iznesene navode.

U vezi ostale raspodjele BH-Gas ne želi iznositi bilo kakav stav jer je "to zadatak drugih organa učesnika u podjeli duga nastalog u ratu".

Ova kompanija ostaje na stanovištu da je to mnogo kompleksniji problem koji bi trebalo da rješavaju kako direktori kompanija, koji se bave gasnim biznisom i koji svi na određeni način imaju dio informacija, ministri entiteta i Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara BiH, a ne komisija koja je formirana.

BH-Gas podsjeća Vladu RS-a i javnost da je mnistar Džombić u svom izlaganju zaboravio na jednu bitnu činjenicu - da Vlada RS-a duguje Federaciji BiH 5,9 miliona američkih dolara na osnovu plaćenog gasa u njeno ime za 1996. godinu, što je bio uvjet za nastavak snabdijevanja BiH prirodnim gasom u tom periodu.

-O svemu navedenom postoji uredna dokumentacija i to na više adresa, te stoga začuđuje da se samo one informacije koje odgovaraju Vladi RS-a prezentiraju i danima su prisutne u javnosti, a niko drugi ne želi da pojedine navode iz obraćanja Džombića demantira za šta postoji dovoljno argumanata - ističe BH-Gas.