BiH
0

BH Gas: Bez konkretnih prijedloga za rješenje duga za gas

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sa 31. januarom 2015. godine dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosio je 50 miliona KM, plus zatezne kamate od blizu 11 miliona KM, a od sutra će Sarajevogasu biti ispostavljena nova faktura nakon koje će ovaj dug biti uvećan za još 20 miliona KM. 

Iz BH Gasa navode da su na današnji sastanak, koji je održan između predstavnika Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo i čelnih ljudi preduzeća Energoinvest, BH-Gas, Sarajevogas i Toplane-Sarajevo, a povodom problema nagomilanih dugovanja kantonalnih preduzeća za gas, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo ponovo su došli bez konkretnih prijedloga.

"Preduzeće Sarajevogas ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu za uredno isporučeni gas i zbog toga se i dalje narušava likvidnost BH-Gasa. Iako direktori Sarajevogasa i Toplana-Sarajevo tvrde da imaju naplatu od svojih potrošača preko 95 posto, preduzeće Sarajevogas izmiruje prema BH-Gasu fakturu iz aprila 2014. godine", navode iz BH Gasa.

Ističu da zbog dugovanja Sarajevogasa i njegovog vlasnika, Vlade Kantona Sarajevo, BH-Gas nije u stanju da izmiruje redovno svoje obaveze prema dobavljaču gasa Gazprom Exportu.

"Ovakvim odnosom Vlade Kantona Sarajevo nanosi se direktno šteta građanima i preduzećima koja redovno koriste gas u Kantonu Sarajevo i uredno ga plaćaju, a dovodi se u pitanje i sigurnost snabdijevanja gasom potrošača u Bosni i Hercegovini. BH-Gas se ograđuje od bilo kakvih posljedica, jer odgovornost je apsolutno u rukama Vlade Kantona Sarajevo, koja je vlasnik preduzeća koja gomilaju dugovanja za gas i tako dovode u pitanje opstanak sistema", istakli su iz BH Gasa, javlja Anadolu Agency (AA).