BiH
3

BH-Gas: Almir Bečarević je dobio otkaz, ali ne zbog prijave navodne korupcije

FENA
Almir Bečarević
Almir Bečarević
Povodom napisa u pojedinim medijima da je zaposlenik BH-Gasa Almir Bečarević dobio otkaz ugovora o radu jer je prijavio korupciju, iz te kompanije danas je saopćeno da su bitni dijelovi tih napisa netačni, a javnost je pogrešno informisana i uznemirena iznošenjem netačnih navoda.

Navode da je Bečarević bio zaposlenik BH-Gasa kao stručni saradnik za imovinsko-pravne poslove, te da je pismenom opomenom pred otkaz ugovora o radu bio upozoren da je dužan da poštuje interne obaveze kompanije, s obzirom da je ustanovljeno njihovo kršenje.

Iz BH-Gasa naglašavaju da se, uprkos pismenoj opomeni, Bečarević i dalje nije pridržavao internih propisa i obaveza preduzeća, zbog čega je pokrenut postupak za otkaz ugovora o radu.

Također, tvrde da je Uprava kompanije utvrdila da je Bečarević svojim radnjama prekršio zabranu odavanja poslovne tajne, zabranu neovlaštenog istupanja i predstavljanja kompanije, te je svojim radnjama nanio štetu BH-Gasu i prekršio, između ostalog, obavezujuće norme Statuta, Etičkog kodeksa, Pravilnika o radu, te Pravilnika o poslovnoj tajni.

"Zbog navedenog Almir Bečarević je dobio otkaz, a ne zbog prijave navodne korupcije. Tvrdnje o postojanju koruptivnih aktivnosti mogu biti samo predmet razmatranja drugih nadležnih organa", saopćeno je iz BH-Gasa.

Iz te kompanije podsjećaju da svako objavljivanje netačnih, nepotpunih navoda, te neovlaštena upotreba dokumenata šteti BH-Gasu i da se takve radnje smatraju kršenjem procedura i zakonskih akata kompanije i bit će predmetom provjere nadležnih organa kompanije, te poduzete adekvatne mjere, a sve u cilju zaštite državnog kapitala.