Valentin Inzko
0

"Bh. finansijski sistem je otporan"

SRNA
Finansijski sistem BiH se pokazao otpornim u svjetlu svjetske ekonomske krize, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je na današnjoj konferenciji u Sarajevu pod nazivom "Društvenoodgovorno finansiranje u BiH" pohvalio Centralnu banku BiH i izjavio da politički lideri u BiH treba da prihvate princip zdravog razuma koji finansijski organi primjenjuju sa uspjehom.

"Nemoguće je dovoljno snažno naglasiti ključnu ulogu koju su imali guverner Centralne banke Kemal Kozarić, ministar finansija BiH Dragan Vrankić i njihovi timovi", rekao je Inzko, naglasivši da je poruka upućena iz Centralne banke u periodu najvećih poremećaja bila trezvena, odmjerena i dosljedna.

Navodeći da je povjerenje u domaći bankarski sistem održano kroz blagovremene i pragmatične mjere, koje su provedene uz visok stepen zdravog razuma i uz minimalnu pometnju, Inzko je dodao da je BiH očajnički potreban ovakav pristup i daleko izvan finansijskog sektora.

On je istakao da je imperativ održavanje operativne nezavisnosti i institucionalnog kredibiliteta Centralne banke, te pozvao nadležne organe da racionalizuju i modernizuju bankarski nadzor u BiH.

"Već niz godina postoje planovi za konsolidaciju agencija za bankarstvo u zemlji, smanjenje birokratije i povećanje efikasnosti. To će ojačati zaštitne mehanizme za deponente i dati snažan podsticaj bankarskom sektoru u cjelini, što može pomoći u nastojanjima da se umanje kamatne stope", naglasio je Inzko.

Visoki predstavnik je istakao da bi ova reforma, ako bi do nje došlo u narednim mjesecima, pomogla da se stimuliše ekonomija, što znači otvaranje novih radnih mjesta, gdje je globalna recesija uzrokovala ozbiljne probleme u BiH, s obzirom da su desetine hiljada porodica pogođene gubitkom poslova od kraja prošle godine do danas.

Inzko je naglasio da je ova i druge ključne reforme, od kojih bi građani imali koristi, stavljena na čekanje zbog trogodišnje političke krize, saopšteno je iz OHR-a.

"Tri godine je predug period da se ne uradi ništa. Desetine hiljada izgubljenih radnih mjesta je previsoka cijena. Zastoj na putu u Evropu je previše štetan. Sada je pravo vrijeme da se prebrodi kriza i da se nastavi sa realizacijom već predugo odgađanih reformi", rekao je Inzko.

On smatra da politički lideri u BiH moraju naučiti nešto od Centralne banke BiH i da je vrijeme da se dobije i odgovorna politika, baš kao odgovorne finansije.