Valentin Inzko
0

"Bh. društvo više neće gušiti i potiskivati talente"

Sarajevo-x.com
"Bosna i Hercegovina je izvor talenata koji može pomoći u rješavanju političke i ekonomske krize", rekao je sinoć u Tuzli visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko.

Tokom svog obraćanja na ceremoniji dodjele nagrade "Osoba godine" Tuzlanskog lista, visoki predstavnik/EUSR je rekao da kvalitete i karakterne osobine priznate ovom Nagradom predstavljaju "upravo one kvalitete koje mogu pomoći da ova zemlja izađe iz teške situacije u kojoj se trenutno nalazi."

Naveo je priznanje glumcu Enisu Bešlagiću i pjevaču Halidu Bešliću koje im je dodijelio Tuzlanski list kao samo dva primjera Bosanaca i Hercegovaca koji su uspjeli ostvariti međunarodni uspjeh.

"A takav uspjeh nije zabilježen samo u umjetnosti, nego obuhvata i poslovanje, sport i brojne druge oblasti. Naš zadatak u političkoj sferi je da stvorimo društvo koje nagrađuje i potiče talent. U Bosni i Hercegovini nemamo takvo društvo. Talent u ovoj zemlji često je neiskorišten ili gurnut na marginu društva. Čak se i guši."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je rekao da međunarodna zajednica "radi zajedno s onima na rukovodećim pozicijama u Bosni i Hercegovini koji s nama žele sarađivati kako bismo promijenili ovu nezadovoljavajuću situaciju i da bi nepresušni izvor talenata koji nudi Bosna i Hercegovina bude iskorišten i upotrijebljen u službi njenih građana."

Istakao je da je Bosni i Hercegovini potrebna "kreativnost i talent, poduzetnički žar i konstruktivnije i efikasnije političko vodstvo" i da su to stvari koje mogu doći u prvi plan "usprkos bolnim negativnim trendovima zabilježenim tokom protekle tri godine, tokom kojih je došlo do političkog zastoja, a ekonomija se našla u stanju koje je daleko od optimalnog".

Talent se može gušiti samo neko vrijeme, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik.

"Prirodni talenti, koji su u ovoj zemlji mnogobrojni, sigurno će uspjeti prevladati vještačka ograničenja koja se pred njih postavljaju". Dodao je da će međunarodna zajednica "učiniti sve što može kako bi osigurala da se to što prije desi."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik se zahvalio premijerki Republike Hrvatske Jadranki Kosor koja je također dobila ovogodišnje priznanje Tuzlanskog lista.

"Iskustva protekle dekade pokazuju da zemlje regije postižu neuporedivo veći napredak kada koordiniraju svoje napore, kada jedni drugima pruže ruku i kada naprijed koračaju zajednički", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik. "Premijerka Kosor uspješno predvodi regionalnu saradnju i na tome joj se zahvaljujemo."