Naša stanka
0

Bh. društvo je informatički nepismeno

Sarajevo-x.com
Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnom razvoju informacionih tehnologija, od ukupno 122 rangirane zemlje Bosna i Hercegovina je na 89. mjestu.

Ovo je tek jedan u nizu alarmantnih podataka o nivou informatiziranosti bosanskohercegovačkog društva u kojem samo 27 procenata stanovništva koristi internet, što znači da je ostatak, prema kriterijima moderne civilizacije, nepismen.

Pored toga, niska stopa informatiziranosti i korištenja interneta direktno dovodi i do niske stope ekonomske konkurentnosti na svjetskom tržištu, pa je u tom pogledu Bosna i Hercegovina na 101. mjestu od ukupno rangirane 122 zemlje.

Ovako stanje je neprihvatljivo, jer se godišnje u informatizaciju društva ulaže samo oko 60 KM po glavi stanovnika, dok su u Evropskoj uniji ulaganja i do 25 puta veća. A povrh toga, ukupna ulaganja u nauku i tehnologiju su tek 3,5 BDP-a, što je daleko i ispod ulaganja zemalja u regiji. Državni zakon o agenciji za razvoj informacionog društva u proceduri je već nekoliko godina, tako da naučni i ekonomski prosperitet naše zemlje, ali i budućnost i obrazovanje naše djece, ovise o nesposobnosti vladajućih političkih partija i njihovom neodgovornom odnosu prema građanima i građankama.

Zato Naša stranka zahtijeva od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje spomenuti zakon i formiraju državnu agenciju za razvoj informacionog društva te da usvoje stručno utemeljenu strategiju informatizacije i internetizacije društva. Pri tome moraju odobriti veća ulaganja u razvoj informatizacije, te nauke i tehnologije uopšte. Uz to, svim obrazovnim institucijama treba omogućiti besplatnu informatizaciju i internetizaciju, a seoske sredine ravnopravno uključiti u sve procese informatizacije društva, kaže se u dopisu ove stranke.

U suprotnom će naše društvo na planu informacionih tehnologija i dalje biti jedno od najnazadnijih u svijetu te će bilježiti dodatni pad, a u budućnosti ćemo imati informatički potpuno nepismene generacije isključene iz savremenog svijeta.