BiH
0

Bh. dijaspora Sjeverne Amerike uplatila 205.000 dolara za finansiranje bh. tužbe protiv SCG

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu predsjednika Organizacije "Odgovor na genocid“ koja djeluje na području Sjeverne Amerike mr. Mujku Erovića, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Tihića.

U delegaciji s Erovićem su u ime bh. Fondacije "Pravda za BiH“ bili prof. dr. Avdo Sofradžija i mr. Ibrahim Čolaković.

Gosti su informisali predsjedavajućeg Tihića o aktivnostima koje provodi Organizacija "Odgovor na genocid“. Naveli su da je bh. dijaspora Bošnjaka u Sjevernoj Americi prikupila i uplatila 205.000 američkih dolara na račun Fondacije "Pravda za BiH“ kako bi pomogla tužbu BiH za genocid protiv SCG (SRJ), vođenje i okončanje sudskog postupka koji se protiv nje vodi u Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Erović je istakao da ovaj iznos nije presudan za finansiranje tužbe, ali da je to samo početak pomoći dijaspore Sjeverne Amerike BiH koja će se u narednom periodu proširiti na pomoć u edukaciji, obrazovanju i školovanju bh. omladine na američkim univerzitetima.

Predsjedavajući Tihić istakao je važnost reagovanja bh. dijaspore i zahvalio Eroviću na pomoći koju je bh. Fondaciji "Pravda za BiH“ pružila Organizacija "Odgovor na genocid“ iz Sjeverne Amerike.

Tokom razgovora predsjedavajući Tihić je naglasio da tužba BiH za genocid protiv SCG (SRJ) koja se vodi u Međunarodnom sudu pravde u Haagu ima ne samo historijski značaj za našu državu i region već i za međunarodno pravo, jer će tužba biti primjer svima u budućnosti. Ona je posebno važna za utvrđvanje istine o stradanjima građana i naroda BiH radi postizanja pravde i pomirenja, istakao je Tihić.

Erović je uputio zvaničan poziv predsjedavajućem Tihiću da posjeti Sjevernu Ameriku i Organizaciju "Odgovor na genocid“ koja je osnovana na inicijativu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike radi pružanja pomoći bh. dijaspore građanima BiH, saopćeno je.