BiH
0

Bh. dijaspora: Odlikovanje holandskih vojnika uvreda za BiH i žrtve genocida u Srebrenici

FENA
Svjetski savez dijaspore BiH ističe da je odluka Vlade Holandije i Ministarstva odbrane te zemlje o odlikovanju pripadnika holandskog bataljona UNPROFOR-a, koji su jula 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, šokirala sve žrtve srebreničke tragedije i sve normalne ljude svijeta.

"Tom odlukom, i uručivanjem odlikovanja vojnicima koji su na direktan način učestvovali u genocidu Srebrenice u julu 1995. godine, dobijamo još jedan šamar i bolno podsjećanje na najveću tragediju u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ovo je uvreda svima nama i našoj domovini BiH", ističe se u saopćenju SSDBiH.

Stoga, navode iz SSDBiH, pitamo članove bh. Predsjedništva, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i sve ministre i zastupnike u Parlamentu što su oni učinili u vezi ove sramne odluke holandske Vlade.

"Gospodo, vi ste izabrani da štitite ugled države i njenog naroda, uključujući i dijasporu. Stoga vas molimo da nama i cjelokupnoj bh. javnosti kažete što ste učinili u vezi s ovim", pita predsjednica SSD BiH Senada Softić-Telalović.

"Da li je dodjela tog odlikovanja i otkrivanje spomen-ploče 4. decembra u Asenu, odgovor na početak rasprave povodom tužbe Udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe protiv Vlade Holandije za genocid u Potočarima i da je li su to oni namjerno učinili da nas još jednom ponize i osramote", navodi SSD BiH.