Traže ministarstvo za dijasporu
69

FOTO / Bh. dijaspora je najbolja i najveća spona BiH sa EU

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) traži ministarstvo za dijasporu, jedan je od najvažnijih zaključaka Šestog kongresa SSD-a BiH koji je danas odražan u Sarajevu.

Također je zaključeno da su najveći uspjeh u zadnjih godina imali projekti koji nisu bili direktno vezani za institucije BiH, a to su kulturne i sportske aktivnosti, bh. dopunske škole, te informativne aktivnosti.

Usvojena je strategija Saveza koja vodi ka Briselu i traženju realizacije svojih projekta u EU-u, ali će i nastaviti sa saradnjom sa državnim organima Bosne i Hercegovine.

Savez je pozvao sve svoje članice da vrše agitaciju među svojim članovima, da se odazovu na lokalne izbore i time direktno utječu na stvaranje političke vlasti u BiH.

Savez preporučuje građanima iz dijaspore koji su u mogućnosti da se na dan popisa nađu na svojim prebavilištima u BiH, sa svojim ličnim kartama koje su izvađene u CIPS-u.

Savez, kako je zaključeno, poziva da bh. parlament stvori uslove, usvoji potrebne zakone kako bi BiH što prije bila kanditat za euroatlantske integracije.

Na pres- konferenciji predstavljeno je najuže rukovodstvo SSD-a BiH koje je izabrano na Kongresu. Novi/stari predsjednik je Zaim Pašić (iz Velike Britanije), potpredsjednik je Hasan Šehović (Turska), sekretar Anes Cerić (V. Britanija) i potpredsjednik SSD-a BiH Haris Halilović (Njemačka).

Teme radnog dijela kongresa bile su "Deset godina SSD-a BiH" i "Uloga dijaspore u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine".

„Razvojna strategija ide ka tome da Svjetski savez dijaspore bude poluprofesionalna organizacija i da ime svoje sjedište u narednom periodu u Briselu kako bi što bolje ostvarivali svoje ciljeve u Evropi i širom svijata, a na taj način bi, kako je istakao Pašić, lakše lobirali za BiH kod evropskih parlamentaraca, što smo i dosad imali praksu", pojasnio je Pašić.

„Bh. dijaspora je i najbolja i najveća spona BiH sa Evropskom unijom i tvrdimo da je BiH jednom trećinom ili četvrtinom svog stanovništva, onih koji su žive van BiH, već u EU“, istakli su članovi najužeg rukovodstva SSD-aBiH.