BiH
16

Bh. demineri trebaju pomoć

FENA
Iz Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) upozoravaju stanovništvo da na poplavljenim područjima i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su usljed djelovanja bujica i klizišta pomjerena pojedina minska polja i znakovi minske opasnosti.

Kako je Agenciji FENA rečeno u BHMAC-u, timovi ovog centra registrirali su slučaj na području Olova gdje je rijeka Krivaja odnijela minske oznake s obilježenih minski sumnjivih površina.

Prema informacijama BHMAC-a, na području Bosanske Krupe mine su se "pokazale" na jednom klizištu, pa su timovi BHMAC-a taj lokalitet obilježili minskim oznakama.

Na području općine Visoko u Semizovcu kod plinske stanice obilježena su neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) te na mjestu gdje se Ljubina ulijeva u Bosnu.

Timovi BHMAC-a su na terenu u Olovu i Visokom da bi obnovili minske oznake, a operativni timovi prisutni su i na drugim poplavljenim područjima gdje se voda povukla, radi prikupljanja informacija o promjenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale bujice i klizišta.

Iz BHMAC-a, istovremeno, apeliraju za međunarodnu pomoć u pogledu dodatne opreme, uključujući i satelitske snimke aktuelnog stanja u BiH.

U toku je uspostavljanje saradnje s Centrom za razminiranje Republike Hrvatske i Centrom za razminiranje Republike Srbije u vezi s formiranjem specijalnog kriznog tima na nivou regije za krizna područja.

Iz BHMAC-a ponovno pozivaju građane poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave Centru za uklanjanje mina u BiH i civilnim zaštitama u BiH informacije ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstava i da ništa ne diraju.

Također, građani se mole da privremenim oznakama obilježe lokaciju na kojoj se nalazi minsko-eksplozivno sredstvo do dolaska stručnih timova za deminiranje.