BiH
0

Bh. delegacija u Austriji na obilježavanju godišnjice bitke na Monte Melleti

FENA
Društvo bosanskohercegovačko-austrijskog prijateljstva, povodom obilježavanja godišnjice bitke na Monte Melleti, organizira posjetu delegacije iz Bosne i Hercegovine Lebrangu i Gracu - Republika Austrija, saopćeno je iz Društva bosanskohercegovačko -austrijskog prijateljstva.

Delegaciju Bosne i Hercegovine, koja putuje sutra, predvodit će zamjenik ministra civilnih poslova u BiH Senad Šepić.

U toj delegaciji su i ministar za boračka pitanja FBiH Zijad Crnkić, ministar za boračka pitanja Kanatona Sarajevo (KS) Hajrudin Ibrahimović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić, predstavnici gradova Sarajeva i Banja Luke i njihovi vijećnici, predstavnici općine Cazin i općine Stari grad, te studenti sarajevskog i banjalučkog univerziteta.

Radi se o uzvratnoj posjeti nakon prošlogodišnjeg dolaska brojne austrijske delegacije u Sarajevo i Banja Luku s ciljem očuvanja vojničke tradicije i jačanja dugogodišnjeg prijateljstva Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete Lebrangu, Gracu i Štajderskoj provinciji, osim polaganja cvijeća na spomenik palim borcima tadašnje austro-ugarske vojske koji su iz banjalučkog rejona bili prebacivani u Grac, bh. delegacije će razgovarati i o realizaciji projekata međusobne saradnje ponuđene tokom prošlogodišnje posjete austrijske delegacije Bosni i Hercegovini.

Interesantan je podatak da su vojnici 2. bh regimente bili apsolutni rekorderi po broju zlatnih medalja za hrabrost unutar austo-ugarske armije. Ukupno 42 pripadnika ove regimente su bili nosioci ove medalje.

Bitka na Monte Melleti odigrala se 7. juna 1916. godine kad je Druga bosanskohercegovačka regimenta austro-ugarske vojske izvojevala jednu od najvećih vojnih pobjeda u I svjetskom ratu kad je osvojila Monte Melletu protiv brojnije i naoružanije italijanske armije.