BiH
0

Bh. delegacija na skupštini Vijeća Evrope u Strasbourgu

Sarajevo-x.com
Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, koju predvodi šef Delegacije Bakir Izetbegović učestvuje na prvom dijelu redovnog zasjedanja skupštine koje počinje danas u Strasbourgu.

Za Bosnu i Hercegovinu posebno je interesantno da je na početku zasjedanja predviđen i izbor novog predsjednika, te potpredsjenika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, za šta je kandidat zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i član naše delegacije Mladen Ivanić.

Inače, osnovne teme petodnevnog zasjedanja skupštine su smjernice o pravima i odgovornostima opozicije u demokratskim parlamentima te rasprava o budućem statusu Kosova. Učesnici skupa bavit će se, između ostalog, i pitanjima vanjskih poslova PS Vijeća Evrope, globalnog zagrijavanja i ekološkim katastrofama, te prekograničnom saradnjom.

U okviru diskusija o Kosovu najavljenoj za utorak, te crnim listama Vijeća sigurnosti UN-a i Evropske unije, zakazanoj za srijedu svoja izlaganja imat će i članovi bosanskohercegovačke delagacije Mladen Ivanić i Milica Marković.