Coca-Cola Sarajevo Holiday Market
0

BH Crafts jelka uljepšat će zimsku prazničnu atmosferu

Sarajevo-x.com
Na Trgu oslobođenja u Sarajevu će od 15. decembra 2011. do 15. januara 2012. biti održan prvi Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Pored brojnih zanimljivih sadržaja koje će ponuditi ova sajamska manifestacija, osmišljena po uzoru na božićne markete u gradovima Zapadne Evrope, sastavni dio Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa bit će i velika jelka koju će krasiti unikatni nakit u proizvodnji domaće firme BH Crafts.

Jelka visoka deset metara na Trgu oslobođenja bit će ukrašena sa preko 50 heklanih, tkanih, vezenih i filcanih ukrasa, rađenih autentičnim tehnikama karakterističnim za BiH.

Jelka koja će biti okićena je dio zelenila na Trgu oslobođenja, čime Coca-Cola Sarajevo Holiday Market želi dati svoj doprinos zaštiti drveća. Na raznobojnim čarapama, kuglama i rukavicama kojima će jelka biti okićena prisutni su tradicionalni bosanski motivi, koji se obično mogu naći na bosanskim priglavkama i ćilimima.

Ukrasi su pripremani specijalno za jelku prvog Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, koja će ukrašavati Trg oslobođenja tokom mjesec dana trajanja ove manifestacije.

Kompanija BH Crafts također je kreirala i odijela za Djeda Mraza i vilenjaka, koji će svojim prisustvom uveseljavati prvenstveno najmlađe posjetitelje Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, ali naravno i one starije koji će uživati u prazničnoj atmosferi na Trgu oslobođenja.

Iza kompanije BH Crafts je već 16 godina uspješnog rada na očuvanju tradicionalnih vještina i tehnika pletenja, heklanja, tkanja i vezenja, kao važnog dijela kulturne baštine BiH, u suradnji sa ženama iz sve tri etničke grupe koje žive u oba entiteta, uglavnom u ruralnim sredinama, te izrađuju odjevne i dekorativne predmete. Dva osnovna cilja BH Craftsa jesu ekonomsko osnaživanje žena te očuvanje tradicionalnih vještina koje polako izumiru.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market je zajednička aktivnost UG Zona unaprijeđenog poslovanja - ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID-Sida FIRMA projekta, u sklopu kojeg su i ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori lanca vrijednosti. Realizacija ove aktivnosti ima prevashodno za cilj upotpuniti turističku ponudu Sarajeva u vrijeme zime.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market sastojat će se od tri dijela – sajamskog, sastavljenog od drvenih kućica, načinjenih u skladu sa evropskim standardima u domaćoj firmi (Krivaja TMK). U kućicama će se, tokom mjesec dana trajanja Marketa, prodavati suveniri, odjevni predmeti i dodaci, zanatski proizvodi, hrana i piće...

Drugi dio Marketa je Sarajevsko pivo Holiday Pub, koji će biti smješten ispod šatora površine 300 kvadratnih metara i u kojem će svakog dana biti održavan bogat kulturno-zabavni program, dok je treći dio ASA čarobni svijet, u sklopu kojeg će biti postavljen niz sadržaja za najmlađe, među kojima i dječiji paviljon, kućica Djeda Mraza, zabavni park...

Tokom trajanja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa će u saradnji sa Hotelom Termag biti organizirana i autobuska linija Sarajevo – Jahorina. Cilj uspostave ove pilot autobuske linije je demonstriranje neophodnosti održavanja redovnog autobuskog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Jahorina tokom zimske turističke sezone, što bi dovelo do kompletiranja turističke ponude sarajevske regije u zimskom periodu.

Realizacija Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa ne bi bila moguća bez podrške Grada Sarajeva, koji je, u skladu sa Sporazumom potpisanim sa USAID-Sida FIRMA projektom, suorganizator Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa.

Veliku podršku realizaciji Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa pružila je i Općina Stari Grad, a značajan doprinos dali su i Općina Centar, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i brojni partneri i sponzori.