BiH
422

Bh. alpinisti osvojili najviši vrh Afrike, internacionalna ekspedicija vratila se kući

Piše: Š. B.
Ekspedicija u organizaciji Extreme Summit Team-a pod vodstvom vodiča Kenana Muftića provela je šest dana na planini Kilimanjaro pokušavajući doći do njenog vrha. U ekspediciji su učestvovala i četiri Bosanca i Hercegovca, te planinari iz Srbije i Makedonije.

Nakon uspješno osvojenog najvišeg vrha Afrike, planine Kilimanjaro, popularnog Uhuru Peaka, internacionalna ekspedicija sinoć je sletjela u Beograd.

Kilimanjaro je atraktivna destinacija za sve planinare, ljubitelje prirode, ali i ljude željne putovanja i avanture.

To je i najveća samostojeća planina na svijetu sa svojim vrhom od 5895 metara nadmorske visine.

Uspon je trajao četiri i po dana, a silazak skoro dva dana.

"Uspon počinje sa kapije nacionalnog parka na visini od oko 1800 metara, a na početku staza vodi kroz tropsku šumu, gdje vam majmuni sa okolnih drveća žele sreću u nastavku", kaže za Klix.ba Rade Šimić, član ekspedicije.

Nakon šume slijedi područje sa minimalno ili nimalo vegetacije iznad 2800 metara sve do završnog grebena koji počinje nedaleko od zadnje planinske kuće Kibo na oko 4700 metara.

"Nakon dolaska do Kiba, te izvršene aklimatizacije slijedi i najteži dio, odnosno noćni uspon na vrh. Visina već uzima danka, ali ako tu dodamo i temperature od -18 stepeni celzija te izrazito strm uspon do Gilmans Pointa, odnosno tačke izlaska na greben, jasno je zašto ova planina uživa poštovanje svih onih koji pokušaju da je pohode. Nakon izlaska na Gilmans Point te spektakularnog svitanja, slijedi finalni uspon po grebenu, dok usput uživamo u posljednjim ledenjacima Kilimanjara te napokon izlazimo na Uhuru Peak, najviše tačke na Afričkom kontinentu", dodaje Šimić.

Svi članovi ekspedicije uspješno i sigurno su popeli vrh.

Nakon ekspedicije, članovi grupe proveli su neko vrijeme u Tanzaniji, posjetili safari i odmorili prije povratka kući.

Član ekspedicije Rade Šimić, iskoristio je priliku da promoviše svoju prvu knjigu, putopis o putovanju po Južnoj Americi nakon svjetskog prvenstva 2014. godine.