BiH
209

Bh. alpinisti na krovu Evrope pružili podršku oboljelima od plućne hipertenzije

Klix.ba
Grupa od deset bh. alpinista organizovala je ekspediciju na planinski vrh Mont Blanc, gdje su pružili podršku oboljelima od plućne hipertenzije u Evropi, a posebno oboljelima u Bosni i Hercegovini.

Mont Blanc je najviši vrh Alpa. Visina ovog krova Evrope je 4.810 m, a nalazi se u Francuskoj, u gradu Chamonix. Na njegovo osvajanje 15. jula 2016. godine krenuli su članovi dva sportska kluba, osam članova iz Sportsko-naučnoistraživačkog kluba "Atom" iz Zavidovića i dva člana iz kluba "Eko Viking" iz Visokog.

Jedna djevojka i devet mladića iz ova dva grada proveli su sedam nezaboravnih dana osvajajući najviši vrh Zapadne Evrope, na koji su stigli u utorak. Iako je uspon bio veoma zahtjevan i težak, vremenski uslovi su bili gotovo idealni i svih deset članova ekspedicije se popelo na sam vrh.

Ekipa dobi od 17 do 56 godina je bila predvođena Zdenkom Veljačićem, iskusnim alpinistom iz Zavidovića, a pored njega vrh La Dame blanche - "Bijela dama", osvojili su i Balić Emir, Adnan Silajdžić, Igor Šišić, Besim Gurda, Esad Softić, Jasmin Bečić, Dino Kovačević iz Zavidovića te Mehmed Prelić i Samra Džafić iz Visokog.

Ekspedicija bh. alpinista i osvajanje Mont Blanca bilo je posvećeno oboljelima od plućne hipertenzije u Evropi i posebno u Bosni i Hercegovini. Alpinisti su se na ovaj način uključili u globalnu aktivnost podizanja svijesti o ovoj rijetkoj bolesti, priključivši se mnoštvu sportista svijeta koji kontinuirano podržavaju ovu akciju.

Na vrhu Evrope udahnuli su za sve oboljele od ove teške bolesti za koju ne postoji lijek, nego samo 14 terapija koje koriste pacijenti svijeta kako bi bolest koliko-toliko držali pod kontrolom, dok je većina oboljelih u Bosni i Hercegovini u specifičnom položaju s obzirom na to da nemaju dostupne lijekove, osim jednog koji moraju kupovati po izuzetno visokoj cijeni.

Ovaj gest alpinista, uz postizanje velikog uspjeha osvajajući vrh Evrope, je istovremeno bio i simboličan te ima cilj da skrene pažnju bosanskohercegovačke javnosti na ovu malobrojnu i marginaliziranu grupu ljudi u našoj zemlji i njihove probleme vezane za neophodnu i nedostupnu terapiju.

Bh. ekspedicija na Mont Blanc bit će završena u petak, 22. jula, povratkom članova ekspedicije svojim domovima.