BiH
0

Bh. alpinisti danas kreću ka vrhu Cho-Oyu na prvu aklimatizaciju

FENA
Međunarodna ekspedicija, koju čini 15 planinara iz bivše Jugoslavije, danas će krenuti na prvu aklimatizaciju u svom pohodu na Cho-Oyu (8.201m) na Himalajima, koji je šesti vrh na svijetu po visini i jedan od najčešće penjanih vrhova na Himalajima.

Ovaj vrh proteže se duž nepalsko-tibetanske granice, 28 km sjeverozapadno od Mount Everesta (8.850m), a u ekspediciji učestvuju i tri planinara iz Bosne i Hercegovine i to Zehrudin Isaković, Adis Čingić i Nedžad Bubica.

Članovi ekspedicije danas kreću iz Nyalama (3.600 m) za CBC (4.600 m) gdje ih čekaju šerpasi (nosači i vodiči koji biraju najsigurnije puteve za uspon), zbog kojih ovaj pohod malo i kasni budući da su ih, zbog planinarske opreme, duže zadržali na tibetanskoj granici, kazao je vođa ekspedicije Dragan Jaćimović.

"U Nyalamu su nas smjestili u novi hotel koji je za Tibet extra de luxe!, gdje smo se mogli pristojno istuširati i naspavati", dodao je Jaćimović ističući da je raspoloženje među članovima ekspedicije odlično.

Kazao je i da je upravo ova ekspedicija prva koja je ove godine ušla na Tibet, što je veoma dobro jer nema gužve.

Ostali članovi ekspedicije su još i planinari iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske i to Aleksanda Stiković, Aljoša Hribar, Biljana Čegar, Dragan Malinović, Dragoslav Gogić, Iris Prebeg, Momčilo Manić, Predrag Stojković, Zoran Kovljenić, Nikola Peurača i Aleksandar Spasić.

Ekspedicija bi se trebala završiti 5. oktobra.