BiH
32

BH Airlines ostao bez operativnih aviona, letovi suspendovani do subote

Piše: E. F.
(Foto: Arhiva/Klix.ba)
(Foto: Arhiva/Klix.ba)
BH Airlines ostao je bez funkcionalnih aviona u svojoj floti pa su sve operacije ove kuće suspendovane do subote.

Naime, jedan od dva aviona tipa ATR 72 koji je bio operativan sletio je u utorak u Monchengladbach u Njemačkoj, gdje je bio raspoređen za servisiranje.

S druge strane, drugi avion je već mjesecima u Njemačkoj pošto domaća kompanije nije bila u mogućnosti platiti 200.000 eura za njegovo servisiranje.

U BH Airlinesu kažu da se nadaju povratku jednog aviona i nastavku letova za Cirih već od vikenda.

"Radi se o dolazećem servisu aviona koji je letio. Očekujemo povratak aviona koji je servisiran i koji je već neko vrijeme u Njemačkoj, te nastavak naših operacija od subote", kazao je za Klix.ba Elvis Žiga, predsjednik sindikata BH Airlinesa.

Inače, nastavak letova bio je predviđen za petak, ali su letovi za Beograd otkazani, dok su letovi za Kopenhagen trenutno na rasporedu u petak. Podsjećamo, kompanija BH Airlines privremeno je spašena intervencijom Vlade FBiH koja je postigla dogovor sa HETOM, kompanijom kojoj BH Airlines na ime kupovine dva aviona duguje osam miliona eura.

HETI je obećana uplata 500.000 KM do kraja ovog mjeseca, a domaćoj zrakoplovnoj kompaniji su zauzvrat odblokirani računi.