Mehmedić o nacrtu budžeta KS
0

"Bez smanjivanja plaća, ali i novih zapošljavanja"

Sarajevo-x.com
Nakon što su predstavnici SBiH i SDA jučer prekinuli sjednicu Skupštine Kantona Sarajeva, uvrijeđeni što je, prema njihovim navodima, dopredsjedavajući Skuštine Svetozar Pudarić izjednačio branitelja i građana Sarajeva s pokojnim predsjednikom Hrvatske, Franjom Tuđmanom i generalom Jankom Bobetkom, danas će se održati nastavak sjednice, na kojoj predstavnici kantonalne vlasti trebaju donijeti odluku o budžetu ove ustanove.

Posjećamo, konflikt između vladajućih i opoziconih stranaka nastao je nakon što je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen optužio kantonalnu vlast da je uskratila grant Gradu Sarajevu, zato što građani za predstavnike Gradske vlasti izabrali predstavnike SDP-a i Naše stranke. Ovogodišnji budžet Kantona Sarajevo, prema nacrtu iznosi 734 miliona KM, što je oko 100 miliona manje u odnosu na prošlu godinu.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić ocjenjuje kako se postojeći nacrt budžeta 'realna priča, a da emocije treba držati po strani'.

"Kada sam pravili nacrt budžeta za ovu godinu, prije svega mislili smo na zadovoljavanje prioritetnih stavki i projekata. Bilo je za očekivati da će se u recesiji neke strane osjećati oštećenim. U ovom trenutku je najbitnije okrenuti se ka poticajnim mjerama privredi. Upravo ove sedmice namjeravam održati sastanak sa predstavnicima najjačih preduzeća u kantonu, kako bismo razgovarali o načinama na koji se pomoći privredi", kazao je Mehmedić.

Dodao da se kantonalna vlast na vrijeme pripremila za udare ekonomske krize, a to uključuje i restiktivne mjere kada je u pitanju administrativna potrošnja.

"Donijeli smo odluku o izdavajanju manje novca za rad u komisijama, jer sam svjestan da se taj rad provodi u toku radnog vremena", kazao je Mehmedić, dodajući kako ne namjerava smanjivati plaće zaposlenim u administraciji, niti zapošljavati nove ljude.