Vijeće naroda RS
0

Bez saglasnosti o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka

SRNA
Delegati Vijeća naroda Republike Srpske /RS/ nisu danas postigli saglasnost na odluke o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o katastru RS i na Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća naroda RS saopšteno je da će navedene odluke biti upućene na Zajedničku komisiju Vijeća naroda RS i Narodne skupštine RS.

Delegati Vijeća naroda RS održali su danas drugu redovnu sjednicu za koju je dnevnim redom bilo predloženo razmatranje Odluke o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o katastru RS i Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS sa obrazloženjima Kluba delegata bošnjačkog naroda za obje tačke dnevnog reda. 

Narodna skupština RS usvojila je 22. februara po hitnom postupku Zakon o katastru RS, kojim se uređuju upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer RS. Zakonom se uređuju katastar nepokretnosti, katastar vodovoda, osnovni geodetski radovi, adresni registar i topografsko-kartografska djelatnost. 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 1. juna 2010. godine Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS. Zakon je usaglašen sa međunarodnim standardima. Zakonom se garantuje da se lica ne moraju izjašnjavati o jezičkoj, nacionalanoj i vjerskoj opredijeljenosti, o čemu će biti uputstvo na popisnom listu, budući da etnokulturna obilježja nisu obavezna, ali se prikupljaju u 29 od 46 evropskih zemalja.