PSBiH
0

Bez saglasnosti o izmjenama Zakona o odbrani BiH

FENA
Zajednička komisja za odbranu i sigurnost BiH Parlamentarne skupštine BiH nije danas postigla saglasnost o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH, prva komisijska faza, s obzirom na ovlasti ministra u donošenju podzakonskih akata, izjavio je za Fenu po završetku sjednice predsjedavajući Branko Zrno.

Zrno je najavio da će se to, vjerovatno usaglasiti na sljedećoj sjednici Komisije.

S druge strane, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH prošao je danas prvu komisijsku fazu

Zrno kaže da se u ovim zakonskim prijedlozima radi o izmjenama postojećih zakona koji su u nekim svojim člancima postali "tromi" i ne odgovaraju trenutku u kojem se sada nalaze Oružane snage BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, prva komisijska faza, nakon sedmog vraćanja u komisijsku fazu, konačno je danas dobio prolaznu ocjenu.

  • Znači prihvaćeni su principi i kao takav upućuje se u parlament, u drugu amandmansku fazu, kazao je Zrno.

Prihvaćeni su i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o Graničnoj policiji BiH i Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), prva komisijska faza, a tu se radi o usaglašavanju s novim stanjem u sektoru sigurnosti s obzirom na uspostavljanje novih policijskih odbora, naveo je on.

Međutim, Komisija nije prihvatila Informaciju o rješavanju viška naoružanja i municije OSBiH koju je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.

Zrno je rekao da je vraćena na doradu i dopunu, a kao razlog neprihvaćanja na današnjoj sjednici naveo je da, prema mišljenju članova Komisije, Informacija nije odgovorila ni na jedno suštinsko pitanje.

  • Jednostavno je nepotpuna, kazao je Feni predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Branko Zrno.