BiH
1

Bez prisustva opozicije usvojen budžet RS-a za 2014. po hitnom postupku

FENA
Budžet Republike Srpske za 2014. godinu usvojen je večeras u Narodnoj skupštini RS-a, bez prisustva opozicije koja je napustila zasjedanje nezadovoljna jer se najvažniji dokument za taj bh. entitet usvaja u večernjim satima i bez direktnog televizijskog prijenosa.

Prethodno su opozicioni poslanici napustili skupštinsku salu i nisu učestvovali u raspravi, a o budžetu je diskutiralo svega nekoliko poslanika vladajuće stranke.

Uslijedila je pauza kako bi se Vlada izjasnila o uloženim amandanima stranaka vladajuće većine, čiji poslanici su zatim u 21.20 sati i izglasali budžet RS-a za 2014. godinu po hitnom postupku.

Za Budžet RS-a su glasala 42 poslanika, protiv nije bio niko, a dva poslanika su bila suzdržana.

Nisu prihvaćeni amandmani SDA-SDPBiH da se poveća grant za povratak u RS za milion KM.

Posebno zasjedanje skupštine obilježile su uzostopne pauze, tako da od 17.00 do 20.30 sati nije ni bilo rasprave.

Vlada RS-a je amandmanima promijenila budžetski okvir RS-a za 2014. godinu, koji sad iznosi dvije milijarde i 25 miliona KM i manji je za 15 miliona od prvobitno predloženog.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je pojasnio da je do umanjenja došlo jer će neoporezivi dio plaće od naredne godine biti minimalno 200 KM, a ne 150 KM, kako je navedeno u Prijedlogu ekonomske politike, koja je također predložena za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta, koja se nastavlja sutra.

Prvobitno je budžet RS-a za 2014. godinu predložen u iznosu od dvije milijarde i 40 miliona KM, ali je Vlada prihvatila zahtjev poslovne zajednice da neoporezivi dio plaće poveća na 200 KM.

Stoga će prihodi od poreza na dohodak u entitetskom budžetu biti manji za dodatnih 15 miliona KM.

Tegeltija je rekao da je BiH u aranžmanu s MMF-om te da se na kraju godine moraju usvojiti određeni uslovi kao pretpostavka povlačenju kreditnih sredstava, za sva tri nivoa vlasti u državi.

Kako bi usvojeni Budžet RS-a za 2014. godinu bio potvrđen, potrebno je da se o njemu izjasni i Vijeće naroda RS-a.