Istekli vojni ugovori
0

Bez posla u Oružanim snagama BiH ostalo 300 vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Profesionalna vojna služba prestala je 28. februara za 300 pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su istekli vojni ugovori u OSBiH.

Ovo je prva grupa vojnika koja je ove godine ostala bez posla u OSBiH, u skladu s rješavanjem procesa tranzicije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, odobrenim od Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Svi vojnici kojima ističu profesionalni ugovori za vojnu službu u 2010. godini, uključujući i ovu prvu grupu vojnika, imat će pravo i mogućnost da učestvuju u programu “Perspektiva”, koji je prvenstveno predviđen za zbrinjavanje i što efikasniju integraciju u biznis sektor i civilno društvo.

Projekt “Perspektiva” je doprinos Ministarstva odbrane BiH u kojem učešće imaju i drugi organi vlasti u BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice. Ministarstvo odbrane BiH podržava sva legitimna nastojanja na što efikasnijem zbrinjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH i ulaže maksimalne napore da svakom pojedincu olakša što efikasniju integraciju u civilni život, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.