Vijeće Evrope
0

Bez popisa stanovništva nema evropskog novca

SRNA
Ako BiH ne uradi popis stanovništva 2011. godine postoji realna opanost da država ne dobije novac iz evropskih fondova, upozorila je specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope u BiH Karolina Ravo.

"Ukoliko ne bude popisa biće jako teško da BiH dobije novac na osnovu fondova jer se planovi izrađuju na osnovu podataka o zemlji, kroz popis u skladu sa evropskim standardima", izjavila je Ravoova za "Nezavisne novine" i pojasnila da EU, kao i druge evropske institucije, planove, projekte i politike prema određenoj zemlji planira na osnovu rezultata stanovništva.

U Kancelariji delegacije Evropske komisije u Sarajevu napominju i da su EU neophodni pouzdani statistički podaci, bez kojih neće biti moguće osigurati provođenje evropskih politika. 

Šef Kancelarije za odnose s javnošću Zora Stanić kaže da je zbog toga neophodno provesti popis, što je pomenuto i u dokumentima o evropskom partnerstvu. 

Ona je dodala da je na vlastima u BiH da se dogovore koja će dodatna pitanja biti uključena u popis dok su obavezna pitanja ona koja se tiču ekonomskih i socijalnih pokazatelja.

Predsjednik Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) Sanel Huskić takođe kaže da će BiH ostati bez evropskih sredstava ako ne bude popisa, jer se svi relevantni parametri baziraju  na podatku "po glavi stanovnika".

On kaže da se u BiH zbog nedostatka podataka iz popisa stanovništva, kada se provode različiti projekti, koriste procjene koje se u žargonu zovu "gesometrija", po engleskoj riječi "ges" (guess), što znači pogađanje. 
"Kod nas se barata podacima da nas ima između 3,6 i 4,1 miliona, što značajno utiče na visinu bruto društvenog proizvoda, a to značajno mijenja podatak koliki kredit možemo dobiti, kolika je rata otplate i slične parametre. Mi to ne znamo", naveo je Huskić.