BiH
0

Bez podrške predloženim članovima Savjeta RAK-a

SRNA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala prijedlog Savjeta ministara BiH za imenovanje sedam članova Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH.

Predsjedavajući Komisije Branko Dokić rekao je Srni da je na osnovu današnje odluke Komisije donesen zaključak, koji će biti upućen parlamentu BiH. On je dodao da će parlament, ukoliko prihvati zaključak, tražiti da Savjet ministara dostavi listu preostalih sedam kandidata za Savjet RAK-a.

 Dokić   je naveo da su protiv prijedloga Savjeta ministara BiH glasali članovi komisije iz SDA i Stranke za BiH,  za  su bili članovi iz SNSD-a, PDP-a, i HDZ-a, dok je  uzdržan bio jedan  član   SDP-a. 

"Ovo se uklapa u   opšti scenario u BiH, prema   kojem se ni oko čega ne možemo dogovoriti, čak ni oko članova. Izbori direktora i Savjeta RAK-a nemaju veze jedno sa drugim, svaki ide po posebnoj proceduri. Ukoliko se to dovodi u vezu,  to onda  predstavlja političko ucjenjivanje, i  najbolji je dokaz da je politika umiješala   prste u rad agencije koja bi trebala da bude  nezavisna, odnosno  bez  političkog uticaja", rekao je Dokić. 

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH jednoglasno odlučio o listi od sedam kandidata za članove Savjeta RAK-a, među mogućih 14 kandidata.