Dušan Janjić, analitičar
0

"Bez OHR-a, Amerika gubi uticaj u BiH"

SRNA
Dušan Janjić
Dušan Janjić
Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da će predstojeća posjeta američkog državnog sekretara Hillary Clinton Balkanu skinuti s dnevnog reda pitanje kako će Amerika dalje biti predstavljena u BiH, kao i pitanje formata u kome će SAD učestvovati u kosovskom dijalogu.

"Odavno je jasno da OHR treba da napusti BiH, ali to nije ni bilo sporno. Sporna je uloga Amerike jer kada OHR ode, onda treba da ostane predstavnik EU, a to znači nema ni predstavnika Amerike i to je ono za šta još nije pronađeno rešenje. Taj isti problem se sada javlja oko dijaloga u vezi s Kosovom, tako da pretpostavljam da će ova poseta Clintonove skinuti sa dnevnog reda ova dva pitanja", rekao je Janjić za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je istakao da su za Ameriku, potpredsjednika Josepha Bidena, koji je to i izgovorio, kao i za američkog predsjednika Baracka Obamu prioriteti na Balkanu BiH i Kosovo. "Oni to smatraju nezavršenim poslom", rekao je Janjić. 

Janjić je dodao da su oni bili tolerantni prema zahtjevu političara iz BiH, da se malo pomjeri butmirski proces dok ne prođu izbori, upravo zato što su kupili vrijeme da se nađe odgovor na ključno pitanje koje njih najviše muči - uloga Amerike i međusobna koordinacija Amerike i EU u budućem međunarodnom prisustvu u BiH.

Na pitanje koliko se trenutna situacija u BiH i njenoj politici može opravdavati stranim uticajem, Janjić je naglasio da strani uticaj igra veliku ulogu. "Generalno, ima određenu pozitivnu ulogu, u smislu da kanališe razlike, ali istovremeno su ti različiti politički tonovi koji dolaze iz međunarodne zajednice i iz EU, Amerike, pa i iz Rusije, mnogo komplikovali situaciju. Druga stvar je da procjene o tome koliko je BiH stabilna i održiva zajednica nisu svuda iste, nisu svi uvereni da je BiH toliko stabilna da može da se održi i da nastavi svoj život", rekao je Janjić.

Prema njegovom mišljenju, manje je sumnje da bi moglo da dođe do oružanih sukoba, a više je zapitanosti zašto Sarajevo ne uspijeva da bude glavni grad ili zašto FBiH nije efikasna. Drugi problem je, kaže Janjić, da očigledno centralizovana RS postiže veću efikasnost u ekonomiji od Federacije. 

"Isti problem koji tu stoji, a o kome se ne govori, jeste status distrikta Brčko, koji je zapravo sporazumnim ugovorom priključen RS, ali taj sporazum može uvijek da bude opasan, tako da tu ima mnogo posla koji ni sama međunarodna zajednica nije obavila i ne želi da dovrši, jer nije sigurna da li će, kada se urade svi ti poslovi, BiH uopšte opstati", smatra Janjić.
Komentarišući izborne rezultate u BiH, Janjić smatra da će bošnjački političari lakše ostvariti unutrašnji konsenzus i dijalog zahvaljujući izboru Bakira Izetbegovića za člana člana Predsjedništva BiH, te će FBiH imati jedinstveniji glas i biti više poštovana od međunarodne zajednice, nego kada je imala Harisa Silajdžića.

 "To znači da će i tonovi koji dolaze iz Sarajeva, bar kada je u pitanju odnos prema Republici Srpskoj, nadam se, biti drugačiji, odnosno neće biti otvaranja takozvanog statusnog pitanja i insistiranja na jedinstvu BiH, bez obzira na mišljenje drugih", kaže Janjić. On je dodao da su rezultati izbora u RS potvrdili povjerenje u Milorada Dodika i politiku njegove vlade, ali smatra da bi trebalo ozbiljno razmotriti porast uticaja opozicije u Srpskoj.