Tužilaštvo Haškog tribunala
0

Bez odbacivanja dijelova Mladićeve optužnice

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da zahtjev odbrane Ratka Mladića, koja je zatražila od Vijeće tribunala u Haagu da odbaci određene dijelove optužnice jer nisu dovoljno objašnjeni, treba biti odbijen.

U podnesku koji je Haško tužilaštvo uputilo Sudskom vijeću Tribunala u Haagu, navodeno je da optužnica Tužilaštva sadrži sve potrebne materijalne činjenice, te da zahtjev Odbrane Ratka Mladića za odbacivanje određenih dijelova optužnice, treba biti odbijen.

Branioci Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u podnesku koji su uputili Sudskom vijeću Haškog tribunala prije početka suđenja, navode da optužnica "ne sadrži osnovne podatke o identitetu žrtava navodnih zločina".

"Tužilaštvo priznaje svoju obavezu za davanje imena žrtava, što je prije moguće. Međutim, ne postoje formalni uvjeti kako obavijestiti o ovome, a jasno je da optuženi ove informacije može primati odvojeno od optužnice", stoji u podnesku Tužilaštva Haškog tribunala.

Mladić je uhapšen nakon višegodišnjeg skrivanja u Srbiji u maju ove godine. Trenutno očekuje početak suđenja za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjenih u BiH.

Haško tužilaštvo zatražilo je da se optužnica protiv Mladića podijeli na dva dijela, od kojih bi se jedan odnosio na genocid u Srebrenici, čemu se odbrana usprotivila, a Vijeće Tribunala još uvijek nije donijelo odluku.

U podnesku koji je Tužilaštvo uputilo Sudskom vijeću Tribunala u Haagu, navodi se da imaju namjeru da odbranu upoznaju sa ''popisom žrtava'' od 1. novembra ove godine.

Odbrana Mladića je prilikom dostavljanja svog podneska navela da je moguće da sve žrtve određenih zločina nisu poznate, te da je obaveza Haškog tužilaštva bila da otkrije odbrani podatke o onim žrtvama za koje zna, prenio je BIRN.