Vjekoslav Bevanda
0

"Bez MMF-a slijedi nam finansijski slom"

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je Nacrt zakona o platama i naknadama kojim se svim proračunskim korisnicima na svim nivoima vlasti te svim zaposlenicima javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, među ostalim, smanjuju plate za deset posto.

Također, usvojen je i nacrt rebalansa federalnog proračuna, koji je, kako je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade kazao ministar finansija i zamjenik federalnog premijera Vjekoslav Bevanda, sada usklađen s prihodima.

Nacrti su upućen u parlamentarnu proceduru, a o daljnjoj sudbini tzv. "interventnog zakona", koji je proteklih dana podigao veliku prašinu bh. javnosti, odlučivat će i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka na sastanku u Beču u ponedjeljak.

Bevanda je kazao da će se u ponedjeljak u austrijskoj prijestolnici sastati ministri financija svih nivoa bh. vlasti s predstavnicima MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, nakon čega će MMF dati ocjenu jesu li predložene mjere štednje dovoljne za sklapanje stand-by aranžmana.

"Naš fiskalni sistem došao je u neravnotežu. Nezaključenje ugovora s MMF-om značio bi finansijski slom", naglasio je ministar Bevanda.

On je potvrdio da neće biti smanjenja primanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih branitelja, a to je opravdao time što je u zadnjih pet godina jedino Zakon o ratnim vojnim invalidima, od svih zakona iz socijalnog sektora, imao potporu MMF-a i Federalnog ministarstva finansija.

Oko 33 miliona maraka, koliko je potrebno ostvariti da bi primanja spomenutih kategorija ostala nedirnuta, Vlada FBiH uštedjet će dodatnim kresanjem troškova administracije i tekućih transfera, rekao je federalni ministar finansija.

Ministar kulture i zamjenik premijera Gavrilo Grahovac naglasio je da su spomenutu mjere štednje neophodne, istaknuvši da bi odustajanje od planiranog bilo ravno samoubojstvu.

"Činjenica je da će državni službenici i nakon planiranog smanjenja i dalje imati dva i pol puta veću platu od rudara, i od svih onih zaposlenih u industriji", kazao je Grahovac.

On je napomeno da je predloženim Nacrtom zakona o platama i naknadama predviđeno da se u roku od 120 dana konačno uspostavi jedinstven registar korisnika proračunskih sredstava svih veteranskih i socijalnih kategorija, a do kraja godine izvršit će se sveobuhvatna revizija tih korisnika.