"Parlament za Evropu"
0

Bez konsenzusa nema pridruživanja EU

FENA
Bez političkog konsenzusa nema pridruživanja Evropskoj uniji, poruka je sjednice "Parlament za Evropu" koja je jutros, pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, počela u Sarajevu.

U obraćanju predstavnicima medija, član Skupštine Vijeća Evrope i bivši ministar vanjskih poslova Slovačke Eduard Kukan kazao je da će na sastanku govoriti o iskustvima Slovačke na putu ka EU.

"Neću držati pridike i predavanja, ali ću ispričati priču Slovačke, priču koja je, zahvaljujući širokom konsenzusu i opredijeljenosti svih Slovaka za EU, završena uspješno", objasnio je Kukan.

Parlamentarcima BiH obratit će se i direktor za pitanja Albanije, BiH, Crne Gore, Srbije i Kosova, predstavnik Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije Pierre Mirel koji je u izjavi za medije istakao neophodnost potpune opredijeljenosti i političke zrelosti za ulazak u EU.

"Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU nadali smo se da će stvari ići u dobrom smjeru jer je trenutak bio veoma pogodan za to. Nažalost, to se nije desilo ni mjesecima nakon potpisivanja. Nepostojanje saglasnosti o osnovnim pitanjima još postoji. Ovo je jučer podvuklo i Vijeće u Briselu te zabrinutost nepostojanjem političke volje za dosezanjem konsenzusa", kazao je Mirel.

Dodao je da je Vijeće iskazalo optimizam nedavno postignutim dogovorom između triju vodećih političkih stranaka u BiH i opredijeljenošću građana BiH za evropski put.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak objasnio je da je današnji sastanak samo jedna u nizu aktivnosti koje se poduzimaju radi pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

"Proces evropskih integracija je proces koji ljudi u BiH instiktivno podržavaju i mi ih pozivamo da se aktivno uključe u ovaj proces", kazao je Lajčak.

Govoreći o dogovoru postignutom između triju političkih stranaka u BiH, Lajčak je kazao da je on dobrodošao te da su lideri ovih stranaka dogovorili stvari koje su prihvatljive za EU.

"Ministri vanjskih poslova EU su zadovoljni dogovorom i ocijenili su ga kao pozitivan signal iz BiH. Meni nikada nije teško podržati dogovor političkih lidera i mislim da je to mnogo bolje nego da mi namećemo naše viđenje. Dakle, nama nije teško podržati dogovor, ali on treba da se izglasa u parlamentu BiH", kazao je Lajčak te dodao da na današnjem sastanku neće lobirati za usvajanje ovog dogovora.

Ipak, kazao je, u okviru redovnih aktivnosti, već ove sedmice bit će održan niz neformalnih sastanaka s liderima političkih stranaka u BiH.

"Mi nećemo nikoga primoravati da usvoji ili ne usvoji ovaj dogovor. To je stvar političke zrelosti ili nezrelosti i spremnosti ili nespremnosti vaših političara i vaših lidera", istakao je Lajčak.

Sastanku, pored parlamentaraca BiH, prisustvuju i predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH.