BiH
0

Bez konkretnijih rezultata završen sastanak SDA o problemu kašnjenja boračkih naknada

FENA
U Sarajevu je danas bez obećanja o eventualnom brzom rješenju za problem kašnjenja mjesečnih naknada nezaposlenim demobiliziranim borcima u Federaciji BiH, održan sastanak dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Ovaj skup održan je uoči isticanja petodnevnog roka koji su branioci dali odgovornima za rješenje tog pitanja, a učesnici su bili kadrovi SDA koji su ujedno visoki federalni i kantonalni dužnosnici, među njima potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, federalni premijer Nedžad Branković te predstavnici vlada i skupština sedam kantona.

Njihov stav prenio je novinarima nakon skupa potpredsjednik FBiH Kebo, a glasi da je za osiguravanje uredne mjesečne isplate naknada nezaposlenim braniteljima najbolje rješenje ono koje je osmislila Federalna vlada i uputila ga na izjašnjavanje Parlamentu FBiH.

Kako je taj Vladin plan odobrio Predstavnički dom, ali su kasnije delegati hrvatske nacionalnosti u Domu naroda pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa - zbog čega o svemu treba da se izjasni Ustavni sud FBiH, učesnici današnjeg stranačkog skupa smatraju da treba sačekati tu sudsku odluku.

Prema Kebinom mišljenju, na to se neće dugo čekati. U međuvremenu, poručuje ovaj federalni zvaničnik, problemom kašnjenja boračkih naknada ne treba da se bavi samo SDA jer je ona samo dio vladajuće koalicije, već braniocima kao kategorijom koju država svakako mora štititi kontinuirano treba da se bave svi odgovorni.

Predsjednik Saveza demobiliziranih boraca u FBiH Mehmed Šišić izjavio je Agenciji FENA da nezaposleni branitelji očekuju u ponedjeljak, kao posljednji dan zadatog roka odgovornima, isplatu neisplaćenih naknada. U protivnom, kao što su i ranije najavili, 17. juna počet će proteste ispred zgrada Vlade i Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Zamoljen da prokomentira ovu boračku najavu, poznatu i prije današnjeg sastanka, potpredsjednik FBiH Kebo je kazao da su kontakti s boračkim savezom stalni.

«Iako to nije moja zakonska odgovornost i ni po jednom slovu zakona i Ustava nisam odgovoran za ove aktivnosti, osjećam moralnu odgovornost da učestvujem u svim dogovorima koji će dovesti do rješenja. Jutros sam se čuo s predsjednikom boračkog saveza Šišićem, u ponedjeljak ili utorak ćemo se ponovno sresti i razmotriti situaciju. Da su to jednostavna rješenja, sigurno je da bi odluka bila davno donijeta. To traži puno konsultacija, poznavanja zakona i rješenja u vezi s kojima postoji saglasnost svih nosilaca vladajuće koalicije. Ne može to uraditi samo jedna politička stranka, morate se konsultirati. I za to treba vremena. Ne možete ubrzati vrijeme, a sve što nam ono dozvoljava, maksimalno radimo», riječi su potpredsjednika Kebe.

Prema njegovoj izjavi, danas je na skupu dužnosnika SDA inicirano održavanje kantonalnih skupština jer su kantonalni zavodi za zapošljavanje institucije koje isplaćuju naknade. Već danas počinju aktivnosti u tom smislu, a naredne sedmice Predsjedništvo SDA će detaljnije razmotriti daljnje aktivnosti, kazao je novinarima Kebo.

Problemi u isplati mjesečnih naknada od po 150 KM koje braniteljima, na osnovu odgovarajućeg federalnog zakona pripadaju u vrijeme dok su nezaposleni, pojavili su se već na početku ove godine. Isplate u većini kantona u Federaciji kasne još od marta, a dužnosnici Federalne vlade naglašavaju da kantonalne instance ne izvršavaju svoje obaveze kao predviđeni sufinansijeri.

Zbog stalnih problema u vezi s ovim isplatama, Federalna vlada je nedavno uputila na izjašnjavanje Parlamentu svoj plan za rješenje, a on se sastoji od izmjena četiri federalna zakona kao međusobno veoma prožimajuće mjere.

Suština je da u finansiranju naknada, pored federalnog nivoa, jednaku obavezu dobiju i kantoni, a u njihovom udjelu, kantonalni zavodi za zapošljavanje.

Vladine mjere odobrio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ali su delegati hrvatske nacionalnosti u Domu naroda posegnuli za pitanjem zaštite vitalnog interesa jer smatraju da su Vladini planovi naglašeni nauštrb kantona. Zbog pokretanja pitanja vitalnog interesa o svemu treba da se izjasni Ustavni sud.

U međuvremenu je Savez demobiliziranih boraca sazvao 2. juna u Sarajevu vanrednu skupštinu, a ona je dala rok od pet radnih dana odgovornima da riješe problem neisplaćenih naknada. Na vanrednoj skupštini borci su zaprijetili da će, u protivnom, 17. juna počesti velike proteste. Ako do toga dođe, bit će zatražena smjena predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, potpredsjednika Mirsada Kebe, federalnog dopremijera i ujedno ministra finansija Vjekoslava Bevande te federalnih ministara za boračka pitanja, kao i za rad i socijalnu politiku Zahida Crnkića i Perice Jelečevića, zaključeno je još na toj skupštini.

Zadati borački rok odgovornima ističe u ponedjeljak.